Az IKB kasszája is kiürült

Vágólapra másolva!
Az egységes hírközlési törvény felülvizsgálatát, az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) pályázatainak utólagos jogi, pénzügyi és szakmai áttekintését ígéri az új informatikai és hírközlési miniszter. Ha szabálytalanságot észlelnek a könyvvizsgálók, a jogászok, akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eljárását kezdeményezik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kicserélték a Dob utcában a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium épületének feliratát, a portálon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium neve olvasható. "Éppen ma nyújtjuk be a pótköltségvetéshez az igényünket" - hangsúlyozta Kovács Kálmán miniszter, aki hozzátette, a választási kampány során minden párt az évi 60-90 milliárdos informatikai költéssel számolt.

Megkezdődött az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) pályázatainak felülvizsgálata, várhatóan egy hét múlva végeznek a jogi szakértők, akiket a pénzügyi és a szakmai bírálók követnek. A miniszter a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, a 2001 májusától indított összes pályázatot áttekintik. Tavaly 36 milliárdot, idén 55 milliárdot pályáztattak meg a IKB-ban. Különösen nagy figyelmet szentelnek majd az ügyvezető kormány idején hozott döntéseknek. Arra a kérdésre, hogy maradt-e az IKB kasszájában pénz, azt mondta: "úgy tűnik, hogy gyakorlatilag nincsen pénz, de a részleteket később".

A minisztérium terveiről szólva az új vezetők azt mondták: az egységes hírközlési törvény átdolgozása valószínűleg két lépcsőben fog megtörténni. Kovács Kálmán bejelentette, hogy folytatják a Matáv Rt.-vel megkezdett tárgyalást az internet-kedvezmények megszüntetésével kapcsolatban. Terveik szerint hamarosan egy kedvezményes internetcsomag indítását jelenti be a kormány.

A miniszter néhány kérdésre válaszolva elmondta, még nem született döntés az új tetrapályázatról, s a harmadik generációs mobilkoncesszió kiírásáról sem. A minisztérium által a parlamentnek benyújtott első határozatok egyike az információs alapjogokat fogja meghatározni, beleértve a közérdekű információkhoz való hozzáférést és a személyes adatok védelmét. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak egyelőre nincsen weblapja, sőt domainneve sincs, mert a www.ihm.hu az Irigy Hónaljmirigy nevű zenekar használatában áll. Kovács Kálmán a Magyar Hírlap kérdésére kifejtette, nem szándékoznak megvenni a webcímet, más megoldásra gondoltak.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

IKB