Tart a kamatemelési hullám<BR/>

Vágólapra másolva!
További bankok emelték betéti kamataikat, sőt a Magyar Külkereskedelmi Bank elsőként a pénzintézetek közül az érzékenynek mondható piaci lakáshitelkamatokhoz is hozzányúlt. A K&H - valószínűleg a betétek fogyásának megállítása végett - 1 százalékkal növelte a lekötött lakossági betétek és a Trezor Értékjegy kamatait.
Vágólapra másolva!

Tovább söpör a május végén elindult kamatemelési hullám, amely a jegybanki irányadó kamat két héttel ezelőtti félszázalékos növelését követte. A második legnagyobb lakossági bank, a Kereskedelmi és Hitelbank is módosított betéti kondícióin, a hitelkamatokat egyelőre változatlanul hagyva. A százezer és egymillió forint közötti összegű lekötött betéteket és a Trezor Értékjegy betétszámla kamatát 1 százalékkal növelte június 3-ától, így 6,05 és 7 százalékos éves kamatot fizet futamidőtől függően. A K&H, amelynek lakossági betétállománya az év első negyedében mintegy öt százalékkal csökkent az év végéhez képest, egy rendkívüli akcióval is próbálkozik. A nyáron számlát nyitó ügyfelek részére - ha legalább 1 millió forintot lekötnek 3 hónapra - kimagasló, 8,25 százalékos kamatot fizet.

A Magyar Külkereskedelmi Bank más bankokkal ellentétben nemcsak a betéti, de egyes hitelkamatokon is emelt, sőt az érzékenynek mondott piaci lakáshitelek feltételeit sem hagyta érintetlenül. A módosítás 0,25 százalékpontos emelést takar betéteknél és hiteleknél egyaránt. Egy esetben azonban a bank lefelé korrigált, a dupla azaz kiegészítő és forrásoldali támogatással nyújtott lakáshitel éves kamata a korábbi 2,75 százalék helyett 2,5 százalék lett.

A kamatemeléssel záruló májust megelőző hónapban a banki kondíciók jobbára stagnáltak, néhol lefelé módosultak. Az MNB jelentése szerint a háztartási szektor betéteinek átlagkamata az összes lejáraton alig mérhető értékben, 0,02-0,06 százalékponttal esett, a hitelek közül csupán a piaci feltételű ingatlanhiteleknél volt markánsabb, 4 százalékot meghaladó kamatváltozás, amelynek következtében az átlagos kamat 12,54-ről 8,37 százalékra csökkent.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)