Több mint egyéves csúcson az euró

Vágólapra másolva!
Az év végére az euró a dollárral egy szintre erősödik, mondta a német Ifo gazdaságkutató intézet elnöke. Hans-Werner Sinn szerint az Európai Központi Banknak még várnia kell a kamatemeléssel, amíg bizonyos nem lesz a gazdaság élénkülése az euroövezetben.
Vágólapra másolva!

A paritás méltányosan jelzi majd az euró értékét. Ez az euró helyes árfolyama hosszú távra - mondta Sinn a Reutersnek nyilatkozva. Az euró hétfőn 16 havi csúcsra emelkedett a dollárral szemben, 0,9445 dollárra, miután a New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones Industrial Average négyhavi mélypontra süllyedt.

Kereskedők szerint ez részben azért történt, mert egyre kevesebb pénz áramlik a dollárban jegyzett értékekbe. Az erősebb euró elvileg rossz az exportnak, de a gyakorlatban a német vállalatok zöme az euróövezetben kereskedik, és az euró erősödését már számításba vették a növekedési előrejelzésekben, mondták.

Az euró/dollár parítás semleges a versenyképesség szempontjából, mondta Sinn, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a drágább eurótól olcsóbb lesz a nyersanyagimport.

Az Ifo előrejelzése szerint a német gazdaság 0,6-0,9 százalékkal bővül az idén, de a második negyedévben még nem várható a fellendülés érezhető erősödése. Az erős javulásra vonatkozó év eleji előrejelzések tévesnek bizonyultak - mondta Sinn.

A beruházások igazából nem lendültek még fel, jobbára csak várakozások vannak. Míg ki nem derül, hogy tényleg nőnek a beruházások, addig nem kellene a fékre lépni - mondta Sinn, aki szerint az Európai Központi Bank még várhat a kamatemeléssel, amíg be nem bizonyul, hogy a beruházások az előrejelzéseknek megfelelően élénkülnek.

(MTI)

Ajánlat:

Ifo