Csak a magyarok és a törökök adója nőtt

Vágólapra másolva!
Magyarországon és Törökországban nőtt az adóteher, miközben 2001-ben az OECD-tagországok jelentős részében csökkent az átlagjövedelmet terhelő adó a gazdasági és együttműködési szervezet jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A fejlett országok többségében csökkent a bérből élők átlagjövedelmét terhelő adó. Kilenc vizsgált tagországban 3 százalékponttal kellett tavaly kevesebb adót fizetni, míg Magyarországon és Törökországban 1 százalékponttal többet.

Magyarország a 30 vizsgált ország adóztatási rangsorában 34,3 százalékos elvonási szinttel a negyedik helyet foglalja el, és csak Dánia, Belgium és Németország előzi meg. A vizsgált országokban az adatok az átlagjövedelemmel rendelkező egyedülálló, bérből élőkre vonatkoznak.

Az adóteher-csökkenést mutató országoknál eleve nagyon magas volt az elvonás szintje, mondta a Napi Gazdaságnak a Köves Clifford Chance Pünder adószakértője, Szmicsek Sándor.

Görögország és Törökország kivételével minden országban jelentős kedvezményt kapnak a családosok. Luxemburgban, Csehországban és Izlandon olyan mértékű a családi kedvezmény, hogy az már negatív adózást jelent. A családos kedvezményeket is figyelembe véve a magyar adóterhelés is sokkal kedvezőbb képet mutat. Ebben a rangsorban Magyarország a 16. helyen áll.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OECD