Jelentős fellendülés előtt az e-kereskedelem

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi cégek az interneten keresztüli értékesítés és beszerzés arányának dinamikus növekedését várják 2002-ben, derül ki a GKI-Westel e-kereskedelmi index értékének alakulásából. Az előzetes  becslések alapján  2002-ben az internetes kereskedelmi forgalom meghaladhatja a 9 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A GKI-Westel e-kereskedelmi index értéke 2002 első negyedévében 15,5, ami az előző negyedévhez képest jelentős növekedést jelent. Az index alakulásában az internetes alkalmazásokkal és az internettel kapcsolatos bizalom erősödése tükröződik. A növekvő optimizmus két fő forrása az internetes értékesítés és beszerzés arányának növekedése.

Az 5 fő feletti nagy- és kiskereskedelemi vállalatok válaszai alapján a kereskedelmi cégek 2001-ben összesen - az on-line boltok nélkül - mintegy 7 milliárd forint értékben értékesítettek árut és szolgáltatást az interneten keresztül. A GKI Rt. becslése alapján 2002-ben az internetes kereskedelmi forgalom meghaladhatja a 9 milliárd forintot.

Erre részben az ad alapot, hogy mind a reálbérek (külön kiemelten a diplomások bérei, akik körében az átlagosnál jelentősebb az internetpenetráció), mind a fogyasztás 2002-ben dinamikusan emelkedik. Emellett hozzájárul a kormányzat által is részben vagy egészben támogatott hardver és szoftverellátottság növekedése 2001-2002-ben, ami szintén jelentős lökést adhat az internetes értékesítés volumen növekedésnek.

Az internetes beszerzések értéke 2001-ben elérte 37 milliárd forintot az 5 fő feletti kereskedelmi cégek esetében. 2002-re a kereskedelmi cégek várakozásai szerint ez az összeg 47 milliárd forint lesz, ami mintegy 30 százalékos növekedést jelent.

Az 50 fő feletti kereskedelmi cégek szerint az internetes alkalmazások bevezetésekor jelenleg a költségcsökkentés és az árbevétel növelése az elsődleges szempont, de a cégek többsége az internetes fejlesztések által lehetőséget lát versenyelőnyök megszerzésére is. A szervezeti rugalmasság javítása, valamint a versenytársakhoz való felzárkózás jelenleg még a sokadrangú tényezőkhöz tartozik.

(Üzleti Negyed).

Ajánlat:

[origo] Könyváruház