Javaslat a minimálbér adóztatásának módosításáról

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium honlapján megjelent a minimálbér adóztatásának módosításáról szóló javaslat, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően 18 százalékra növeli az érvényesíthető adójóváírás mértékét. A javaslat elfogadásával 52 milliárd forint eshet ki a költségvetés bevételeiből.
Vágólapra másolva!

Az adójóváírás módosítására vonatkozó javaslat szerint az év első nyolc hónapjában továbbra is a hatályos szabályozás érvényesül, míg az év utolsó négy hónapjában megszerzett bérjövedelem esetében az érvényesíthető adójóváírás százalékos mértéke a bér 18 százalékára, de jogosultsági hónaponként legfeljebb 9 ezer forintra emelkedik. A munkáltató a 2002. szeptember-december havi bér adóelőlegének megállapítása során az emelt mértékű adójóváírást köteles figyelembe venni.

Az adójóváírás változatlanul fokozatosan szűnne meg a jogosultsági határt (1 millió 200 ezer forintot) meghaladó jövedelemmel rendelkezőknél. Ha a magánszemély bevallott éves jövedelme legfeljebb 1 millió 533 ezer forint, akkor az adójóváírás összegét csökkenteni kell a jogosultsági határt meghaladó rész 18 százalékával.

A hatályos szabályozás a családi kedvezmény igénybe vehető összegét az adó alól mentesíteni kívánt jövedelemből kiindulva, képletszerűen határozza meg. E "képlet" eredménye az, hogy egy eltartott esetén havi 3 ezer forint, két eltartott esetén havi 4-4 ezer forint, három és több eltartott esetén havi 10-10 ezer forint családi kedvezmény érvényesíthető. A szabályozás egyszerűsítése érdekében az előterjesztésben szereplő törvényjavaslat az elvileg érvényesíthető családi kedvezményt konkrét összegszerűségében határozza meg.

A javasolt szabályozás hatásai

Az adójóváírás módosítása révén nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak, hanem még az átlagjövedelemmel (2002-ben 1 422 887 forint) rendelkezők adóterhelése is csökken. Gyermektelen átlagjövedelemmel rendelkező alkalmazott esetén az adóterhelés 25,3 százalékról 24 százalékra, egy gyermek eltartása esetén 22,8 százalékról 21,4 százalékra, két gyermek eltartása esetén 18,6 százalékról 17,2 százalékra mérséklődik. (Három gyermek eltartása esetén az adóterhelés változatlan.)

(Üzleti Negyed)