Az S and P megerősítette Horvátország besorolását

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az amerikai Standard and PoorÍs hitelminősítő hétfőn megerősítette Horvátország hosszú és rövid lejáratú BBB mínusz és A-3 devizabesorolását, valamint a hosszú és rövid lejáratú kunakötelezettségek BBB plusz és A-2 osztályzatát, stabil kilátással.

A horvát kormány politikailag érzékeny reformokkal csökkentette a bérkiáramlást és változtatott a nyugdíj- és az egészségbiztosításon, amelyek korábban erősen terhelték a költségvetést - állapították meg a hitelminősítő elemzői, hozzátéve, hogy a reformok egészségesebbé teszik a horvát költségvetés pozícióját középtávon.

Az S and P elemzői szerint a horvát államháztartás hiánya az idén a GDP 4,2 százalékára csökken a tavalyi 5,4 százalékról és az 1999-es 7,4 százalékról. A szakemberek dicsérték a privatizációban elért haladást is, de hozzátették, hogy még sok a tennivaló a fenntartható gazdasági növekedés jogi, szabályozási, vállalatvezetési alapjainak megteremtésében, a fizetési kultúra erősítésében, a 24 százalékos, makacsul nagy munkanélküliség csökkentésében.

Magyarország és néhány környező ország szuverén hosszú lejáratú küladósságának besorolása a nagy nemzetközi hitelminősítők listáján:

Országok

Fitch

Standard and PoorÍs

Moody,s

Magyarország:

A mínusz

A mínusz

A3

Csehország:

BBB plusz

A mínusz

Baa1

Szlovákia:

BB plusz

BBB plusz

Ba1

Szlovénia:

A

A

A2

Lengyelország:

BBB plusz

BBB plusz

Baa1

Románia:

B

B plusz

B2

Oroszország:

BB mínusz

B plusz

Ba3

Horvátország:

BBB mínusz

BBB mínusz

Baa3

(MTI)

Korábban:

Élénkülő befektetések Horvátországban
(2002. január 21.)