Parlament előtt a pénzügyi törvénycsomag

Vágólapra másolva!
Nem nyújtott be pótköltségvetést a kormány a száznapos program végrehajtása érdekében, így az Országgyűlés még a nyári ülésszak során szavazhat az újabb pénzügyi salátatörvényről, és a módosítások szeptembertől életbe léphetnek. A költségvetés módosítása azt is jelenti, hogy nem változik a kétéves büdzsé 2002-re tervezett hiánya. A kabinet javaslata módosítaná többek között az államháztartásról szóló, az ÁPV Rt.-ről rendelkező, a Magyar Nemzeti Bankról szóló és a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény is.
Vágólapra másolva!

Nem változik a költségvetés hiánya

A 2001. és 2002. évi költségvetési törvényt módosító javaslat a központi költségvetés kiadási főösszegét 2002-ben 4806 milliárd forintban, bevételi főösszegét 4320 milliárd forintban, hiányát így 486 milliárd forintban állapítja meg. A hatályos törvény szerint idén a központi költségvetésnek 4070 milliárd forint bevétele és 4556 milliárd forintnyi kiadása van; a hiány a hatályos törvény szerint is 486 milliárd forint.

A benyújtott javaslat szerint a társadalombiztosítási alapok hiánya az idén változatlanul 17 milliárd 207 millió forint, úgy, hogy ez teljes egészében az egészségügyi alapnál keletkezik. Az egészségbiztosítási alap bevételi főösszege az eredeti 897,8 milliárd forinttal szemben 1002,3 milliárd forintra nő, kiadási főösszege 915 milliárd forintról 1019,5 milliárd forintra emelkedik.

Átlagosan 50 százalékos közalkalmazotti béremelés

A költségvetési törvény módosítása után a közalkalmazottak új bértáblájában a legkisebb illetmény összege havi 50 ezer forint, a pályakezdő diplomások garantált legkisebb keresete pedig főiskolai diploma esetén havi 100 ezer forint lenne. A módosított illetménytábla legmagasabb sávja 370 ezer forint lesz.

A javaslat szerint a bértábla illetménytételei a garantált minimumok figyelembevételével, differenciáltan növekednének. A módosított illetménytábla bevezetésével egyidejűleg az egyes ágazatokban addig alkalmazott szakmai szorzók megszűnnének és beépülnének a bértáblába. A módosított bértábla szeptember 1-el lépne hatályba.

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken elmondta: az a tanár, aki főiskolát végzett, és 20 éve tanít, 83 ezer forint helyett 127 ezer forintot kap a javaslat elfogadása esetén; az egyetemet végzett, pályakezdő tanár bére 71 600 forintról 107 500 forintra emelkedik. A húsz éve tanító, egyetemet végzett tanár bére a jelenlegi 97 400 forintról 146 200 forintra emelkedik, az öt éve oktató egyetemi tanár pedig 245 ezer forint helyett 370 800 forintot keres majd havonta. A pályakezdő szakorvos jelenlegi, 71 100 forintos bére 127 200 forintra emelkedik, a húsz éve dolgozó szakorvos pedig 91 200 forint helyett 163 200 forintot kap majd.

Módosul a jegybanktörvény is

A törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabályt is módosítaná a jegybank és a Monetáris Tanács függetlensége növelése érdekében. A jogszabály-tervezet a korábbinál részletesebben határozza meg az MNB árfolyam-politikával kapcsolatos hatáskörét: eszerint a kormány a jegybank egyetértésével dönt az árfolyamrendszer típusáról és annak fontosabb jellemzőiről, így a sávszélességről, a középárfolyamról, és a valutakosár összetételéről.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési feladatkörének változatlanul hagyása mellett a javaslat indítványozza egy olyan felügyelő bizottság létrehozását, amely a folyamatos tulajdonosi ellenőrzés hatáskörével rendelkezik.

Ismét a közbeszerzési törvény hatálya alá kerülhet az MFB

A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény javasolt módosítása szerint az állami fejlesztési, beruházási feladatok megvalósítása során az MFB, illetve azok a társaságok, amelyekben az MFB ellenőrző részesedéssel rendelkezik, kötelesek lesznek alkalmazni a közbeszerzési törvény előírásait.

A javaslat előírja, hogy külföldi forrásokat az MFB csak a pénzügyminiszter egyetértésével vehet fel. Előírnák az előterjesztők azt is, hogy az MFB portfoliójában lévő cégeket - bár azok továbbra is az MFB könyveiben lennének nyilvántartva - a jövőben az ÁPV Rt. kezelné.

A kormány javasolja a bank elnöki és vezérigazgatói posztjának szétválasztását is.

Több céget felügyelhet az ÁPV

Az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló törvény módosítása több, eddig az egyes tárcák felügyelete alá tartozó állami céget az ÁPV Rt. felügyelete alá helyezne. A korábban a szaktárcák felügyelete alatt álló társaságok közül a jövőben a vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat egyebek mellett a Magyar Posta Rt., a Hitelgarancia Rt., valamint a Cartographia Kft. esetében.

A javaslat egyben a minisztériumi struktúra változásaihoz igazítja az állami vagy részben állami cégek felügyeletét. Így a korábban a KöVíM-hez tartozó társaságokat a Gazdasági és Közlekedési, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz sorolja, a Matáv 1 darab szavazatelsőbbséget biztosító részvénye a Miniszterelnöki Hivataltól az informatikai tárcához kerül.

A törvényjavaslat elfogadása esetén az MFB feletti tulajdonosi jogokat a jövőben a gazdasági és közlekedési miniszter gyakorolja.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

A törvényjavaslat teljes szövege

Korábban:

150 milliárdba kerül a száznapos program
(2002. június 10.)

Nem lesz pótköltségvetés
(2002. június 7.)

Parlament előtt a pénzügyi "salátatörvény"
(2001. szeptember 26.)