Konfliktus a jegybank és a kormány között

Vágólapra másolva!
A kormánynak nincs szándékában a jegybank önállóságát csorbítani; a központi bank függetlensége a jól működő gazdaság fontos feltétele - mondta szerdán Medgyessy Péter. A miniszterelnök Járai Zsigmond közleményére reagált, melyben a jegybankelnök úgy vélte: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása sérti a jegybank függetlenségét.
Vágólapra másolva!

A héten az Országgyűlés elé terjesztette a kormány pénzügyi törvénycsomagját, melyben a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosítását is javasolja. A jogszabály-tervezet a korábbinál részletesebben határozza meg az MNB árfolyam-politikával kapcsolatos hatáskörét, így elfogadása esetén a kormány a jegybank egyetértésével döntene az árfolyamrendszer típusáról és annak fontosabb jellemzőiről, így a sávszélességről, a középárfolyamról, és a valutakosár összetételéről.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési feladatkörének változatlanul hagyása mellett a javaslat indítványozza egy olyan felügyelő bizottság létrehozását, amely a folyamatos tulajdonosi ellenőrzés hatáskörével rendelkezik.

Medgyessy: Járai korábban támogatta a módosítást

Medgyessy Péter elmondta, hogy Járai Zsigmond a jegybanktörvény módosításával is foglalkozó kormányülésen részt vett, és ott megegyezés született arról, hogy miként módosul a jegybanktörvény.

A miniszterelnök elmondta: a kabinet javaslatai között volt olyan, amitől később elálltak, viszont Járai Zsigmond is támogatta, hogy az MNB gazdálkodásának ellenőrzésére felügyelő bizottságot hoznak létre.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék korábban jelezte: számára nehézségeket jelent a jegybank gazdálkodásának folyamatos ellenőrzése. A felügyelőbizottság összetételéről még nincs megállapodás - tette hozzá Medgyessy Péter.

László Csaba pénzügyminiszter szerint a tervezett felügyelőbizottság nem ellenőrizné a jegybank alapvető feladatainak végrehajtását, így semmiféle befolyása nem lenne például a monetáris politikára. A pénzügyminiszter kijelentette: a törvénymódosítással kapcsolatos nézetkülönbségek ellenére törekszik a korrekt együttműködésre a jegybankkal és annak elnökével, Járai Zsigmonddal.

Járai: csorbulhat a jegybank függetlensége

Járai Zsigmond szerint nincs szükség a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására, ugyanis a jelenlegi jegybanktörvény teljes mértékben megfelel az Európai Unió elvárásának és a magyar hagyományoknak - közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményből kiderül: a jegybankelnök úgy véli, hogy csorbítja a jegybank függetlenségét a kormány által benyújtott törvényjavaslat, amely értelmében a politikai pártok delegáltjaiból és a pénzügyminiszter két kinevezettjéből felügyelő bizottságot kívánnak felállítani a Magyar Nemzeti Bankban. Az Európai Unió országaiban nem működik politikai pártok képviselőiből álló testület a független jegybankokban - emlékeztet a közlemény.

Az MNB elnöke szerint szintén felesleges az árfolyamrendszer megváltoztatására vonatkozó szabályozás módosítása, mert nincs szükség a jelenleg átmenetileg működő árfolyamrendszer egyes elemeinek törvénybe iktatására.

A fiskális lazítás tovább nem folytatható; a gazdaság erős, az uniós csatlakozás megköveteli azonban a fiskális és monetáris politika összhangját - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság szerdai ülésén. A költségvetés konszolidációjára a következő években szükség van, ezt a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is tudja - hangsúlyozta a jegybankelnök. Az MNB elnöke közölte: a jegybank azzal számol, hogy a költségvetési politika fellazulása miatt az idei államháztartási hiány az Európai Unió módszertana alapján számítva elérheti a bruttó hazai termék 6-7 százalékát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

MNB