Növelné a juttatásokat a módosított költségvetés

Vágólapra másolva!
Szeptembertől emelkedik a családi adókedvezmény a személyi jövedelemadót csökkentő adójóváírás mértéke, júliusban pedig kiegészítő juttatásra számíthatnak a nyugdíjasok.
Vágólapra másolva!

Június 11-én elfogadta a parlament a pénzügyminiszternek a 2001. és 2002-es költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslat sürgősségi tárgyalására tett javaslatát. A módosítás általános vitájára előre láthatólag a június 18-19-i ülésen kerül sor.

A 2001. és 2002. évi költségvetés módosítását a törvény első része tartalmazza. A második részben szerepelnek többek között a közalkalmazottak jogállásáról, az államháztartásról, az állami tulajdonban lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről, a személyi jövedelemadóról, a jövedéki adóról és a termőföldről szóló törvény rendelkezéseivel kapcsolatos változások.

A kormány tervei szerint emelkedne a felsőoktatási intézményekben dolgozó közalkalmazottak, az egyetemi tanárok illetménye. Július hónapban 19000 Ft. egyszeri juttatásban részesülnének a nyugdíjasok. Szeptembertől 10 százalékról (havonta legfeljebb 3000 Ft.) 18 százalékra (havonta legfeljebb 9000 Ft) módosul a személyi jövedelemadót csökkentő adójóváírás mértéke. A családi adókedvezmény egy eltartott után havi 3000 Ft., kettő eltartott után eltartottanként havi 4000 Ft., három vagy több eltartott esetén eltartottanként 10000 Ft, a nevelési ellátás július hónapra járó összege az egyébként járó összeg kétszeresére lenne.

A javaslat pontosítja a termőföldről szóló törvényben szereplő fogalmak meghatározását, bővíti az elővásárlásra jogosult helyben lakók körét. Korlátozza a belföldi magánszemély által megszerezhető termőföld mennyiségét. Újabb termőföld tulajdonjogát nem szerezhetné meg az, aki ezáltal - közeli hozzátartozójával együtt - az érintett településen lévő földmennyiség egynegyedét, vagy ezer hektárt meghaladó területtel rendelkezne. Módosulás várható az elővásárlási jog gyakorlásának a szabályaiban és a Nemzeti Földalap Kht. által kötött haszonbérleti szerződések is legfeljebb 20 évre szólnának a jövőben. A javaslat új kategóriaként nevesíti a szívességi földhasználatot.

(Üzleti Negyed)