Pénzmosás: lekerülhet hazánk a feketelistáról

Vágólapra másolva!
A jövő hét végén Magyarország lekerülhet a pénzmosás elleni harcban "nem együttműködő országok" listájáról, mert az év első négy hónapjában az anonim betétek több mint felét nevesítették. Az eredményeket néhány hete Budapesten is megvizsgáló, a pénzmosás elleni küzdelmet irányító nemzetközi szervezet, a FATF jövő pénteken hozza nyilvánosságra, mely országokat vesz le feketelistájáról.
Vágólapra másolva!

Magyarország lekerülhet a pénzmosás elleni fellépésben elmarasztalható országokat felsoroló feketelistáról. A világméretű küzdelmet koordináló szervezet (FATF) hétfőn kezdődő párizsi ülésén kerül terítékre a jegyzék módosítása, s várhatóan jövő pénteken közlik azt, hogy mely ország vagy országok teljesítménye elegendő ahhoz, hogy lekerüljenek a listáról - Magyarország egy évvel ezelőtt került be a "nem együttműködő országok" közé.)

Az elmúlt tíz hónapban végrehajtott intézkedések miatt hazánknak jó esélye van arra, hogy lekerüljön a listáról - fejtette ki a Magyar Hírlap kérdésére Balogh László. A pénzmosás elleni küzdelmet irányító kormánybiztos kifejtette, hogy a tavaly novemberben elfogadott törvénycsomag, valamint az idén januárban életbe lépő változások következtében kedvező eredményekről lehet beszámolni.

A FATF februári, Hongkongban tartott ülésekor az anonim betétek felszámolása még éppen csak elkezdődött, ezért helyszíni vizsgálatról döntöttek Magyarország esetében. Erre májusban került sor.

Az idei év első négy hónapjában az anonim betétek teljes állományának 54 százalékát nevesítették, ami azt jelenti, hogy a név nélküli betétek nagysága a januári 450 milliárd forintról 208 milliárdra csökkent. Ebben az időszakban főleg a nagy értékű anonim betétek száma csökkent - amit jól mutat az is, hogy a még meglevő névtelen betétek átlagos nagysága 86 000 forintról 52 000 forintra mérséklődött.

Az anonim betétek négy hónap alatti megfeleződését nagyon jó eredménynek tartja a kormánybiztos, és megítélése szerint az év hátralevő részében még további jelentős csökkenés várható. Az átalakulás tempója idén várhatóan egy kicsit lassul, és a jövő évben alacsony szinten stabilizálódik. A betétek nevesítését vélhetően tovább gyorsítja az is, hogy információink szerint a legnagyobb pénzintézetek június 30-ától már pénzt kérnek az anonim betétek átalakításáért, és e határnaptól a 2 millió forint feletti átutalások a pénzmosásgyanús tranzakciók kategóriájába kerülnek.

(Magyar Hírlap)

Anonim betétek
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Nyáron kerülhet le Magyarország a pénzmosási feketelistáról
(2002. március 14.)