<P class="MsoNormal">Egyre nehezebb albérlőt találni

Vágólapra másolva!
Amíg az elmúlt évtized második felében még intenzív kereslet jellemezte a budapesti bérlakások piacát, addig manapság már erős túlkínálattal kell szembesülnie a lakáskiadóknak. Ingatlanforgalmazó szakértők szerint a kiadó ingatlanok száma megsokszorozódott az utóbbi néhány évben, amit nem tudott követni a csak kismértékben növekvő kereslet.
Vágólapra másolva!

Sok a minőséghibás ingatlan

Az erős kínálati oldalnak köszönhetően gyakorlatilag kiadhatatlanná váltak napjainkban a minőséghibás (rossz elhelyezkedésű, lelakott, komfort nélküli) ingatlanok, amelyekre néhány éve még gond nélkül lehetett bérlőt találni - mondta el az Üzleti Negyednek Horváth Endre a Reális Ingatlanforgalmazó Iroda vezetője. A "trendforduló"- ahogyan az ingatlanszakértő nevezte - nagyjából két és fél éve következett be, ekkor vált ugyanis kínálativá a korábban keresleti bérlakáspiac.

Horváth Endre az Origo Ingatlanbörze Egyesülés adataival is alátámasztotta a piaci folyamatok alakulását: 1998-ban, az adatbázisban napi 600-800 budapesti ingatlant jelentkezett a kínálati oldalon, amelynek a közel egyharmadát kívánták bérbe adni, ugyanez a szám napjainkban napi 6000 ingatlanra nőtt, amelynek szintén az egyharmadát szánják bérbeadásra. Az erős túlkínálatnak és az ebből fakadó alacsonyabb bérleti díjaknak köszönhetően a kiadásra kínált ingatlanok megtérülési ideje nemritkán a 20-25 évet is elérheti Magyarországon, ami messze elmarad a Nyugat-Európában átlagosnak számító 10-12 évtől.

Horváth Endre a magyar ingatlanpiac további negatív sajátosságként említi az elmúlt 50-60 év "balkáni" építkezési megoldásait, amelynek köszönhetően rengeteg minőséghibás, rossz kivitelezésű ingatlan hígítja a kínálatot. Az ingatlanos szakember szintén károsnak véli a multinacionális cégek túl erős befolyását, amelyek egy-egy nagyobb kivitelezésükkel jelentősen át tudják rendezni a viszonylag kicsinek számító magyar ingatlanpiacot.

Lejjebb az árakkal!

Kulcsár Katalin, a Rex Immobilia ingatlanforgalmazó cég munkatárasa ugyancsak az erős túlkínálatot emelte ki a bérlakáspiaccal kapcsolatban, amely szerinte csak egyre erősebb lesz az évek során, lévén, hogy tömegesen építik a kiadásra szánt ingatlanokat. Az utóbbi néhány év túlkínálata a bérleti díjak drasztikus csökkenését hozta, ezért még azok is árcsökkentésre kényszerülnek, akik jó fekvésű, új építésű, zöldövezeti ingatlan kínálnak bérbeadásra - mondta a szakértő.

Válogatós külföldiek

Az erős túlkínálatnak köszönhetően a legnagyobb értékű ingatlanok bérlése után érdeklődő külföldiek is alacsonyabb áron, és csak hosszas keresgélés után vesznek ki egy-egy - rendszerint önálló, zöldövezeti - bérleményt - mondta az Üzleti Negyed érdeklődésére Barócz Bea a Zemplén Ingatlaniroda munkatársa. Visszaszorulóban van a külföldiek között - a korábban népszerűnek számító - II. kerület, amelynek elsősorban a nehézkes közlekedés az oka, és ennek köszönhetően 2000-2500 dollárra "estek vissza" a nagyértékű, önálló kertesházak bérleti díjai.

A magyarok továbbra is a havi 30-100 ezer forintért kínált, alacsony rezsijű lakásokat keresik leginkább, de itt is megfigyelhető, hogy egyre igényesebbek és válogatósabbak a bérlők. Barócz Bea szerint nem torpant meg a bérlakáspiac az új- és használt lakásokra kínált kedvezményes hiteleknek köszönhetően, ami az igénylési feltételek szigorúságával és tőkehiánnyal indokolható. Akinek eddig csak albérletre futotta, az vélhetően ezután sem tud egy saját ingatlan vásárlásába belekezdeni - véli a szakértő.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002 - az Üzleti Negyed rovata