Aranyba és ezüstbe mentette pénzét az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Az Oszama bin Laden által vezetett al-Kaida minden jel szerint átvészelte azt a nagyszabású nemzetközi akciót, amely a terrorhálózat bankbetéteinek és számláinak befagyasztására irányult, mégpedig úgy, hogy a pénzt aranyba, ezüstbe és drágakövekbe mentette át - írja a Washington Postra írására hivatkozva a BBC.
Vágólapra másolva!

A neves amerikai lap által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy az al-Kaida svájci bankszámláin lévő forrásait felszámolta, és az összeg nagy részét nemesfémekbe és drágakövekbe fektette még a szeptember 11-i terrorakciók előtt.

Egy névtelenséget kérő nyomozó a Washington Postnak elmondta, hogy ez a megoldás elkerülte a hatóságok figyelmét. Mindenki genfi bankszámlák után kutatott, miközben az al-Kaida már jóval korábban felszámolta jelenlétét a hivatalos pénzügyi szektorban - mondta a nyomozó.

Gyémánt, zafír, arany és ezüst képezi jelenleg a terrorszervezet vagyonát - írja a lap, hiszen ezek igen könnyen raktározhatók, mozgathatók szükség esetén, sőt kisebb mennyiségben még az értékesítésre is vállalkozhat a szervezet annak érdekében, hogy elkerülje a hatóságok gyanúját.

Ennek eredményeként a hálózat pénzének nagy része elkerülte a befagyasztást, így az ENSZ, és az EU csupán 100 millió dollárnyi összeget tudott blokkolni, azonban február óta ennek az összegnek egy részét bizonyítékok hiányában ismét hozzáférhetővé tették tulajdonosaik számára.

Az ENSZ tagországok mindegyike - 189 állam - ígéretet tett a terrorpénzek felszámolására, ám csupán 43 ország számolt be a nyomozások eredményeiről, és az államok több mint fele egyáltalán nem talált a terrorhálózathoz köthető bankszámlát.

A sikeres nyomozást tovább hátráltatta az FBI, a CIA, és az amerikai pénzügy-, illetve igazságügy-minisztériumok közötti gyenge együttműködés - írja a Washington Post.

(Üzleti Negyed)

Korábban: