Elérhető áron az adriai ingatlanok

Vágólapra másolva!
Magyarországon egyre többen tehetik meg, hogy kedvtelésből, vagy üzleti befektetésként horvátországi ingatlant, apartmanokat, házakat, vagy akár egy teljes szigetet vásároljanak. A hazai vásárlók természetesen választhatnak horvát ingatlanközvetítőt is, de ma már Magyarországon is található néhány olyan ügynökség, amely kifejezetten a horvát tengerparton található ingatlanokat értékesít. Egy kisméretű tengerparti apartman akár már 5-6 millió forintért is megszerezhető.
Vágólapra másolva!

Dr. Bognár László, a Kanga Ingatlanközvetítő Iroda cégvezetője az Üzleti Negyed kérdésére elmondta, hogy Magyarországon még igen kevés cég foglalkozik adriai ingatlanok értékesítésével, de a hazai kereslet sokkal több céget nem is bírna el. Ennek okát a szakértő elsősorban a horvátországi ingatlanviszonyok rendezetlenségében látja. Ennek ellenére a cég az elmúlt évben tízes nagyságrendben adott el adriai ingatlanokat magyar állampolgároknak. A magyarok horvátországi ingatlanvásárlását egyébként jogilag semmi nem akadályozza - mondta a szakértő, hiszen a két ország közötti államközi kapcsolatok lehetővé teszik az egymás országaiban történő ingatlan- adás-vételt.

Amennyiben Magyarországon valaki horvátországi ingatlanbefektetésre készül, első lépésként lehetősége van az ingatlan típusa, fekvése, helyszíne, és ára alapján is szelektálni. A kínálatban az 5-6 millió forintos, 20-40 négyzetméteres isztriai apartmanoktól egészen a több tízmilliós dalmáciai luxusvillákig sokféle lehetőség szerepel. A kiválasztást követően az ingatlanközvetítők általában lehetőséget biztosítanak az ingatlan személyes megtekintésére, és megszervezik a találkozót a tulajdonossal is. Ha a kiválasztott apartman elnyerte a vásárló tetszését, akkor megkötheti az adásvételi szerződést, és akár helyben, de akár a hazaérkezést követően itthon is befizetheti a vételhez szükséges foglalót, ami hasonlóan a magyarországi gyakorlathoz az ingatlan értékének mintegy 10 százaléka.

Az ingatlanközvetítő cég legtöbbször vállalja a teljes horvátországi hivatali ügyintézést, illetve a jogügyletek elintézését. Amennyiben azonban ezt valaki saját maga kívánja elintézni, meglehetősen hosszú procedúrára számíthat. Az ingatlanvásárláshoz először is a horvát külügyminisztérium engedélye szükséges, amelyet az igazságügy-minisztérium jóváhagyása mellett adhat meg. Ez utóbbi tárca csupán azt vizsgálja, hogy folyik- e büntetőeljárás az ingatlan értékesítője ellen. Az engedélyeztetési eljárás általában 3-4 hónapig tart - mondta dr. Bognár László, és magyar vásárlók esetében általában a külügyminisztérium nem gördít akadályt az adásvétel elé.

Arra az esetre, ha a minisztérium mégsem adná meg a kívánt engedélyt, a Dalbank horvát ingatlanközvetítő cég egy horvát vállalkozás alapítását javasolja, és így már akadálytalanul keresztülvihető a vásárlás.

Az engedély megadása a szakértő szerint csupán formalitás, hiszen például az Európai Unió tagországainak polgárai már e nélkül is vásárolhatnak, és az előbb említett cégalapítási megoldással is mentesül a vásárló az engedélyeztetési kötelezettség alól.

Az engedély kézhezvételét követően megtörténhet az ingatlan birtokbavétele, de a legtöbb esetben ez ténylegesen már annak megérkezése előtt lezajlik. Az ingatlan vásárlása után a horvát törvények értelmében az ingatlan adásvételi szerződésben rögzített értékének 5 százalékát kitevő illetéket kell befizetni. Ez az összeg nőhet abban az esetben, ha a helyi illetékhivatal az ingatlan árát túl magasnak találja, és más összegű illetéket határoz meg. Az illetékfizetési kötelezettség természetesen a vásárlót terheli, de amennyiben ingatlancsere történik, akkor mindkét fél megfizeti az 5 százalékos illetéket. A minisztériumi engedély kézhezvétele, és a teljes vételár kiegyenlítése után 30 napon belül kell bejelenteni az adásvételt, és az illetékhivatal csak ezután határozza meg az illeték összegét, amelyet 15 napon belül kell kiegyenlíteni.

Az illeték mellett a tulajdoni lap átírásáért is kell fizetni körülbelül 250 kunát, illetve hozzá kell számolni az ingatlanközvetítő iroda által felszámított százalékot is, amely cégenként különböző, és általában személyes megállapodás alapján határozzák meg. Az ingatlanvásárlás után helyi adót is kell fizetni, amely városonként és régiónként különböző mértékű.

Az ingatlan ezután szabadon értékesíthető, de amennyiben a vétel után három éven belül megtörténik az értékesítés, és az eladási ár magasabb az eredeti vételárnál, akkor az eladó is köteles megfizetni az illetéket, amely általában a különbözet 35 százaléka.

Néhány horvátországi ingatlan ára euróban:

Ingatlan típusa

Város

Alapterület(m2 )

Ár

apartman

Gajac, Pag-sziget

20

18 000

apartman

Vrbnik(óváros), Krk-sziget

85

75 000

apartman

Hvar, Hvar-sziget

54

59 400

Telek(200 m2-es házzal)

Split, Dalmácia

2000

750 000

apartman

Pula, Isztria

80

102 300

luxusvilla

Opatia, Isztria

120

266 000



Forrás: www.broker.hr, Kanga Inagtlanközvetítő

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Utazás
(Az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)