Tizedére esett vissza a francia légiforgalom

Vágólapra másolva!
A légiirányítók 13 európai szakszervezetének együttműködésével tartott szerdai sztrájknap miatt a szokásos repülőgépeknek nem egészen a 10 százaléka közlekedett a francia légtérben szerda reggel - áll a francia polgári repülési igazgatóság (DGAC) szerdai közleményében. A légiirányítók az "egységes európai égbolt" ellen tiltakoznak, amely szerintük olyan kereskedelmi elképzelés, amely veszélyezteti a repülés biztonságát.
Vágólapra másolva!

A két nagy párizsi repülőtéren 12 százalékos forgalmat észleltek. Roissyn 264 fel- és leszállást valószínűsítettek egész napra a rend szerinti kétezer helyett, Orlyn 77-et a szokásos 660 helyett. A fel- és leszállások 90 százaléka mindkét repülőtéren nemzetközi járaté, a hazai légiforgalomnak csak a 10 százalékát teszik lehetővé a sztrájkoló légiirányítók. A sztrájk este tizenegyig tart.

Ez Franciaországban a harmadik sztrájk a tervezet ellen - korábban 2000. júniusban és tavaly decemberben próbálkoztak a szakszervezetek -, és az első, amely kiterjed az európai színtérre. Az akcióba bekapcsolódtak az olasz, a portugál, a görög és a magyar légiirányítók is, francia kollégáik támogatására. Az EU szállítási és közlekedési biztosa, Loyola de Palacio szerdán tagadta, hogy a tervezetben privatizálni akarnák a légiirányítást. Azt mondta, hogy a légiirányítás természetes állami monopólium, és hozzátette, hogy a szakszervezetek javaslatait figyelembe veszik a tervezetben.

(MTI)

Korábban:

Sztrájk miatt járatokat töröl a Malév
(2002. június 18.)