A Nokia csökkentette második félévi előrejelzését

Vágólapra másolva!
A finn Nokia mobiltelefon-gyártó csütörtökön csökkentette második félévi értékesítési előrejelzését. A cég az eladások legföljebb 10 százalékos növekedését tartja lehetségesnek a tavalyi második félévhez képest, a korábban jósolt legalább 15 százalék helyett.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártójánál bíznak benne, hogy a bővülés hosszú távon, 2003-tól meg fogja haladni a 10 százalékot mind az értékesítésben, mind a nyereségben. A Nokiánál a forgalom 2-6 százalékos visszaesését várják most a tavalyi második negyedévi 7,35 milliárd euróhoz képest. Az előző, áprilisi előrejelzés még 2-7 százalék közötti növekedést jósolt a második negyedévre.

Telefonkészülékekből 0-4 százalékos értékesítés-növelést valószínűsített a cég a második negyedévre, az előző előrejelzésben szerepelt 5-10 százalékos többlet helyett. Hálózatelemekből 20-25 százalékos visszaesést várnak.

A múlt héten a Nokiánál még úgy vélték, hogy az idei második negyedévben, darabszámot tekintve, 10 százalékkal több mobiltelefont adnak el, mint a tavalyi második negyedévben, miközben a mobiltelefonok világpiaca 5 százalékkal nő az első negyedévi 89 millió készülékről.

A Nokia a saját piaci részarányának növekedését jósolta, a múlt héten még csak 38 százalékra. Az első negyedévben a Nokia piaci részaránya 34,7 százalékos volt, a tavalyi 35 százalékos éves átlag után. A Nokia bízik benne, hogy három éven belül 50 százalékkal növekszik a mobiltelefont használók száma a világon, a mostani körülbelül egymilliárdról 1,5 milliárdra.

(MTI)

Ajánlat:

Nokia

Korábban:

Nokia: Gyengébb eredmény, zuhanó árfolyam
(2002. június 11.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák