Majdnem bóvli kategóriában a France Télécom

Vágólapra másolva!
Egyszerre két fokozattal a bóvli szint közelébe, a befektetőknek már nem ajánlott, spekulatív sáv közvetlen határára rontotta a France Télécom és a többségi tulajdonában lévő Orange mobiltelefon-szolgáltató vállalati adósi minősítését a Moody,s Investors Service, további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A hírre meredeken esni kezdett Párizsban a France Télécom részvénye, s az Orange is jelentősen gyengült Londonban.
Vágólapra másolva!

A hétfői londoni közlemény szerint a piacvezető francia telefoncég hosszú távú adósi besorolása az eddigi Baa1-ről (más minősítők beosztása szerint BBB pluszról) Baa3-ra (BBB mínusz), rövid távú osztályzata Prime-2-ről Prime-3-ra süllyed. Ugyanilyen mértékben romlik a brit Orange minősítése a két cég közötti befektetési kapcsolat miatt.

Az új hosszú távú besorolás az egyes hitelminősítők által még éppen befektetőinek tekintett Baa (BBB) sáv alsó széle. Az indoklás szerint nem várható, hogy a France Télécom és az Orange együtt a magas adósságteher közeljövőbeni csökkentéséhez elegendő, szabadon felhasználható pénzügyimérleg-többletet (EBITDA) termel. A Moody,s szerint nem lehet azzal számolni, hogy a francia cég nettó adóssága az év végére 70 milliárd euró alá süllyed, sőt nem zárható ki 2002 végére akár 75 milliárd eurós adósságállomány sem.

Jóllehet a hitelminősítő nem számít azonnali likviditási nehézségekre a France Télécomnál, a londoni közlemény megjegyzi, hogy a cég hosszú futamú adósságából jövőre 15 milliárd eurós hányad jár le, s az FT - bár várhatóan folytatja vagyona értékesítését és visszalízingelését, valamint az adósság értékpapírra váltását - továbbra is jelentős mértékben rá lesz szorulva az adósságpiacra.

Az esetleges további, hasonló ütemű - egyszerre több fokozattal történő - leminősítés azt jelentené, hogy a France Télécom/Orange adóssága akár a bóvli szintként nyilvántartott, befektetési szempontból már igen kockázatos CCC sávba is visszaszorulhat. A France Télécomban azonban a francia államnak 55,5 százalékos részesedése van, s a 130 ezer alkalmazott 80-90 százaléka közalkalmazotti státusban dolgozik. A Moody,s közleménye szerint az új, Baa3-as osztályzatot támogatja a francia kormánytól várható segítség, valamint a cégnek a hazai vezetékestelefon-piacon meglévő igen erős helyzete.

A hagyományos francia távközlési piacon a France Télécomnak az első negyedévben 85 százalékos részesedése volt, s jóllehet ez várhatóan 10 százalékponttal csökken az idén, belátható időn belül nem süllyed 70 százalék alá - áll a Moody,s elemzésében. A legnagyobb európai riválist, a Deutsche Telekomot - a Matáv többségi tulajdonosát - már tavasszal mindhárom nagy hitelminősítő leminősítette, bár a német cég adóssága az osztályzatrontások után került oda, ahonnan a France Télécomot a Moody,s most tovább rontotta. A DT osztályzata a Fitch Ratings listáján az addigi A mínuszról BBB pluszra, a Moody,snál az addigi A3-ról Baa1-re, a Standard and Poor,s listáján szintén A mínuszról BBB pluszra romlott. A Standard and Poor,s a német céggel egy időben a Matáv hosszú távú besorolását is A mínuszról BBB pluszra - az elsőrendű A mínusz szuverén magyar devizaadósi minősítés alá - süllyesztette a két cég közötti stratégiai befektetői kapcsolat miatt. A France Télécom részvénye hétfő délután 14,91 százalékos veszteséggel 10,56 euró volt a párizsi Euronext-tőzsdén, az Orange papírja 7,57 százalékkal 305 pennyre esett a londoni értéktőzsdén.

(MTI)

Korábban:

A Moody`s leminősítette a Deutsche Telekomot
(2002. április 2.)