Fagyos hangulat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A klímaforgalmazók szerint káros, hogy ennyire "hőérzékeny" a hazai piac, ugyanis a néhány hetes kánikulán felbuzdulva gyakran teljesen átgondolatlanul és tanácsadás híján választanak berendezést a vevők. A helyzeten csak tovább ront, hogy piacot gyakorta "árasztják" el csupán néhány kamionnyi árut importáló kereskedők, akik mindenfajta tanácsadás és szervizháttér nélkül értékesítik a rendszerint távol-keletről származó olcsó készülékeket.

A klímavásárlás előtt alaposan körbe kell járni a kínálatot és szakember tanácsát kikérni, hogy milyen típusú és teljesítményű berendezésre van szükségünk, ugyanis egy rosszul megválasztott klímára alaposan rá lehet fizetni. A berendezés teljesítményét a szoba légterének a mérete, a felmelegedő felületek és ablakok nagysága határozhatja meg, ugyanis egy alulválasztott klíma folyamatos csúcsra járatásával jelentősen lerövidülhet a készülék élettartama és egekbe szökhet a villanyszámla.

A gyártók és kereskedők alapvetően háromféle egyedi hűtőberendezést - ablak- és mobil klímát, valamint úgynevezett splitet, magyarul osztott berendezést - kínálnak. Az ablakklíma előnye a készülék viszonylagos olcsósága. Hátránya viszont, hogy csak ablakba szerelhető, s többnyire asztalos, lakatos és üveges szakember segítsége is kell a beépítéshez, ami mintegy 20 ezer forint többletkiadással jár, továbbá az effajta gépek meglehetősen zajosak: 48-52 decibellel üzemelnek

Nem sokkal csendesebbek a mobil klímák sem, amilyeneket pedig előszeretettel vesznek lakások, hálószobák hűtésére. Előnyüket a nevük is mutatja, hogy tudniillik nem kell beépíteni őket, egyik helyről a másikra hordozhatóak. bár a mobil klímák csövét is ki kell vezetni a szabadba, de ez nem jelent számottevő költséget. Mivel a kívánt hőfokot programkapcsoló vezérli, a gép nemcsak állandó zúgásával űzi el esetleg az álmot, hanem a ki-bekapcsolás váratlan kattanásával is.

"Aki igazán jó megoldást keres, s pénztárcája sem szab határt a választásának, az csak splitet vásároljon" - tanácsolják a hozzáértők. Ezek a berendezések esztétikusak, bárhová felszerelhetőek, programozhatóak, távirányítóval vannak ellátva, hatékonya s ezért gazdaságosan hűtenek, nagy teljesítményűek. Ráadásul - mivel ventillátoruk a kültéri egységben működik - csaknem teljesen hangtalanok. A split típusú berendezések jellegzetessége, hogy kettő vagy annál több részegységből állnak, így gyakorlatilag bárhová felszerelhetőek.

Az adatok egy része a Titasz Rt. honlapjáról származik