Új életre keltik a panelházakat

Vágólapra másolva!
Nagyszabású panelfelújítási programot indít útjára a kormány - értesült a Magyar Hírlap. Ennek első lépéseként még az idén több városban megkezdődhet az épülettömbök teljes rekonstrukciója. Az állami támogatással végzett beruházás hosszú éveken át 50 ezer embernek adna kenyeret - tudta meg a napilap Leitner Józseftől, az MSZP lakáspolitikai tanácsadójától.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb tervek szerint az ország különböző városaiban 8-10 helyen jelölnek ki 3-4 emeletes panelépületeket, amelyeket egy nagyszabású munkaprogram első lépéseként felújítanak. Így 20-30 lakóépület "referencia jellegű" renoválása várható az első ütemben. Ahhoz, hogy a felújítás ütemesen haladhasson, a lakóknak ki kell költözniük.

A mintaházaknál ezt úgy érik el, hogy tisztességes árat ajánlanak az abban lakóknak, illetve 3-4 havi türelmi időt arra, hogy ebből a pénzből másik lakást találjanak maguknak. Elképzelhető egy olyan változat, amelynél a helyi önkormányzat, illetve a létrehozandó országos pénzügyi alap részt vállal a hitelszerzésből is. Az így kiürített házak tehát vagy a helyi önkormányzatok, vagy pedig az említett állami alap tulajdonába kerülnek. A felújítás után átmenetileg ide lehet beköltöztetni azokat a lakókat, akiknek a lakásait később újítják fel, és akik a saját otthonukba fognak majd visszaköltözni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik nem akarják eladni a lakásaikat. A főváros VII. kerületének tapasztalata szerint két hónap után a lakók háromnegyede talált új lakást magának, és újabb két hónap után ez mindenkinek sikerült. Természetesen a lakóközösség esetleges vegyes tulajdonosi szerkezete sem akadályozhatja a felújítást, de mindenképpen előnyös a tiszta állami vagy önkormányzati tulajdon.

Maga a felújítás mindenre kiterjed: miután kicserélik az ablakokat, a paneleket kívülről hőszigetelő dryvit vakolattal vonják be. (A betonra előbb polisztirol lapokat ragasztanak, majd arra üvegfátyol, a fátyolra pedig színes, vékony vakolat kerül.) Belül komplett fűtésrekonstrukcióra kerül sor - a radiátorokkal bezárólag. Ideális lenne hőmennyiségmérővel felszerelt fűtőtesteket elhelyezni a lakásokban, így örökre véget lehetne vetni a fűtési energiát előállító céggel folytatott vitáknak.

Szintén új lesz valamennyi hideg- és melegvizes, továbbá lefolyócső, valamint a teljes elektromos rendszer. Van még egy kényes pontja a felújításoknak: a szemétledobókból el kell távolítani az építéskor tűzvédelmi céllal berakott azbesztet. Készültek már tervek arra is, hogy a lapos tetőket - miután mindenképpen újra kell szigetelni - járható zöld tetőkké alakítanák. Az alacsonyabb házaknál elképzelhető magastető építése, amely alá újabb lakások kerülhetnének, vagy éppen luxusapartmanokat alakíthatnának ki a legfelső szinten. Statikailag nem kizárt a kisebb lakások egybenyitása, illetve néhány homlokzati panel kiemelése után erkélyelemek beillesztése sem.

Mindez így együtt 1,5-2,5 millió forintba kerül egy 50-55 négyzetméteres átlagos alapterületű lakásnál. A felújítási munkákra közbeszerzési eljárást írnak ki, ügyelve arra, hogy amit jó minőségben itthon is előállítanak, az hazai anyagból legyen. Az előzetes számítások szerint ez a munka hosszú éveken át 50 ezer embernek adna kenyeret.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Tervek a panellakások felújítására
(2002. május 22.)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(Az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák