Újra költségvetési többlet Oroszországban

Vágólapra másolva!
Oroszországnak idén már a második évben sikerül a többletes költségvetés. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter kedden a GDP 1,3-1,4 százalékának megfelelő másodlagos többletet valószínűsített az első félévről.
Vágólapra másolva!

Az eredmény kisebb a korábban vártnál: az első négy hónapban 64,8 milliárd rubel volt a többlet, ez az időarányos GDP 2,1 százalékának felelt meg. Május végére a többlet 52,9 milliárd rubelre, a GDP 1,3 százalékára csökkent.

Oroszország egész évre 1,63 százalékos költségvetési többletet tervez, és jövőre is még 0,8 százalékosat, akkor is, ha a kőolaj ára alacsonyabb lesz, mint az idén - mondta Kudrin egy moszkvai befektetőkonferencián. A növekedés tényezői között a hazai kereslet mind nagyobb szerephez jut, és a külső tényezők "a második-harmadik helyre szorulnak vissza", mondta a pénzügyminiszter.

A kormányzati elképzelés szerint a gazdasági növekedés az idén 3,6 százalékos lesz a tavalyi 5 százalék után. Az első negyedévben 3,7 százalékos többlet volt a tavalyi első negyedhez képest. Kudrin szerint Oroszország most jó helyzetben növelheti az adósságszolgálatra való tartalékát.

(MTI)

Ajánlat: