Szexista karrierek - hátrányban a női menedzser

Vágólapra másolva!
Nem elég, hogy a nők karrierlehetőségei messze elmaradnak a férfi kollégáikétól, egy most publikált tengeren túli felmérés szerint az európai nők lehetőségei jóval alul maradnak amerikai társaikhoz képest is. Ennél már csak a hazai helyzet szomorúbb.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a nők látszólag kiaknázatlan forrásnak számítanak számos európai cégnél, ezzel is nehezítve helyzetüket, hogy államokbeli társaikkal versenyre kelhessenek. Az üzleti társadalomnak túl hosszú időbe telt, míg felfigyelt a nőkben lévő szellemi tőke kihasználhatóságára a vezetői pozíciók területén - jelentette ki Jack Smith a General Motors elnöke azon a fórumon, ami a két amerikai kutató cég által készült felmérést kísérte. A szexizmus elérte Európát is, noha temérdek kampány szól a munkahelyi egyenjogúság biztosításáról.

A nők arról panaszkodnak, hogy "üvegplafon van felettük", úgy érzik, mintha meg akarnák őket védeni a vezetői előmeneteltől. A megkérdezett nők kétharmada szerint előrelépésük akadálya a nőkről kialakult sztereotípia és előítélet. A szakemberek szerint nem üvegplafon jelenségről van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a férfiak vastagabb réteget alkotnak a magasabb pozíciókban. Az egyik kulcsproblémának azt tartják, hogy kevés az olyan női vezető, aki példaértékkel szolgálhatna.

Itthon sem rózsás a helyzet

A hazai adatok is a fentieket támasztja alá. A Menedzserek Országos Szövetségének tájékoztatása szerint a hazai vezetői réteget leképző és reprezentáló tagságuk mintegy tíz százalékát alkotják nők. Sajnos az elismertségük sem mérhető a férfiakéhoz. Az 1995 óta létező "Az Év Menedzsere", illetve a két évre visszatekintő "Az Év Fiatal Menedzsere" címen ugyan voltak már női jelöltek, ám női győztest még egyszer sem hirdettek.

A pozitív diszkrimináció eszközét - ezen a területen - itthon nem alkalmazzák, erre példa, hogy a szervezet tájékoztatása szerint nem tervezik "Az Év Női Menedzsere" díj elindítását. A példaértékű, komoly karriert befutott nők jelenléte pedig eltérően akár az Egyesült Államoktól, akár az Uniós országoktól szinte teljesen elenyésző. A Budapesti Értéktőzsdén szereplő társaságok közül mindössze három vállalat első embere képviseli a gyengébb nemet. A széles körben ismert női menedzserek listája szintén meglehetősen kurta, a kérdésre Fehér Erzsébet a Pannonplast elnöke, és Csíkné dr. Kovács Klára az Unilever vezetőjének a neve kerül említésre.

Él a karrier - család dilemma

A rossz beidegződések és a gyengébb érdekérvényesítő képességük mellett a publikáló szakemberek szerint további akadályok is tornyosulnak a nők előtt. Nehezíti ugyanis a nők karrierépítését, hogy gyakran válaszút elé kényszerítik őket a munkahelyi előmenetel és a család, illetve gyermekvállalás tekintetében. Miközben sok cég egyre jobb munkakörülmények teremtésén fáradozik az anyák számára, még mindig súlyos gondok vannak ezen a területen - közli a felmérés.

A válaszadók többsége - nők és férfiak - szerint a rugalmas munkaidő, valamint a szülői kedvezmények kihasználása káros az előmenetel szempontjából. Ezt támasztotta alá Monika Ruelh a Lufthansa vezetője is: a légitársaságnál dolgozó magas beosztású nők 50 százaléka vállal csak gyermeket.

(Menedzsmentforum)

Ajánlat:

Menedzsmentforum

Korábban: