<P class="MsoNormal">Magyarországra "menekülhet" a külföldi tőke

Vágólapra másolva!
A világgazdasági, illetve a régióban zajló folyamatok eredményeként megnőhet a magyarországi befektetések vonzereje - állítják elemzők. Az amerikai piacok gyengélkedése és a dollár esése csábítóvá teheti a globálisan gondolkodó befektetők számára a közép-európai régiót, a térségen belül pedig elsősorban Lengyelországból csoportosíthatnak át Magyarországra nagyobb összegeket - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben jelentős mennyiségű külföldi tőke érkezhet Magyarországra - vélekednek a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők. A magyar papírok vonzereje együtt nő a közép-európai térség egészének népszerűbbé válásával, de a szakértők egyöntetűen állítják azt is, hogy Magyarország a régión belül is vezető szerepre törhet.

Közép-Európa felértékelődése az Egyesült Államok viszonylagos leértékelődésével hozható összefüggésbe. Az amerikai piacok gyenge teljesítménye és a dollár értékvesztése miatt a befektetők számára veszítettek vonzerejükből a tengerentúli instrumentumok, és a magasabb hozamok után kutató tőke egyik potenciális célpontja lehet a közép-európai régió is - fejtette ki a gazdasági lapnak Zsoldos István, a CA-IB Értékpapír Rt. közgazdásza, aki hozzátette, hogy természetesen az USA-ban befektetőknek csak egy kis része tekinthető globálisan gondolkodó beruházónak.

A szakértők úgy vélik, hogy a tőkéért folytatott versenyben Magyarország a régión belül is egyre jobb pozíciót vív ki magának. A magyar papírok potenciális konkurensei közül a lengyel instrumentumok egyre kevésbé vonzóak a külföldi befektetők szemében - mutatott rá Békés Gábor, a Lehman Brothers elemzője.

A lengyel papírok vonzóságát csak tovább gyengítheti, hogy a sok éven át átlagon felüli megtérüléssel kecsegtető Lengyelországban a jegybank tegnapi döntése értelmében az ottani irányadó kamatláb 8,5 százalékra, vagyis 50 bázisponttal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott szint alá csökkent. (Igaz, a 2 százalék alatti inflációt felmutató Lengyelországban ma még így is magas reálkamat érhető el.)

A piacon amúgy is erőteljesek a zlotyval kapcsolatos leértékelési várakozások. Hasonlóan vélekedik Zsoldos is, aki szerint hazánk a feltehetően stagnáló forintárfolyam és a várhatóan tovább emelkedő kamatszint miatt annak ellenére vonzó befektetési célpont, hogy viszonylag nagy a politikai bizonytalanság és magas a költségvetési hiány.

A lengyel kamatdöntés szerdán még nem látszott meg sem a forint árfolyamán, sem pedig az állampapír-piaci hozamokon. A nemzetközi szinten allokáló befektetők sem döntenek egyik napról a másikra, a portfóliók átrendezéséhez időre van szükség - vélekedett Tóth Illés, a DZ Bank szakértője.

(MTI)

Ajánlat:

Befektetés - az Üzleti Negyed rovata

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák