Alig százezerért Zidane bőrébe bújhatunk

Vágólapra másolva!
Öltöztesd fel a győztes csapatot, majd add el ugyanazt hétfőn az üzletekben - ezt a régi, de annál jövedelmezőbb elvet követik a legnagyobb sportszergyártók, akik számára a focipálya gyakorlatilag egyetlen hatalmas kifutó, tele rohangáló modellekkel. Az Üzleti Negyed ezúttal annak járt utána, hogy mennyibe is kerül, ha valaki Ronaldo vagy esetleg Zidane felszerelésében szeretné meglepni a grund közönségét.
Vágólapra másolva!

Szerencsére manapság már nem okozhat gondot, hogy tetőtől talpig úgy öltözzünk, mint kedvenc sztárunk, ugyanis a gyártók kínosan ügyelnek arra, hogy az üzletekben ott lapuljon Ronaldo meze, Beckham cipője, Zidane nadrágja és Totti melegítője. Molnár Dóra, a Nike Magyarország Kft. sportkiegészítőkkel foglalkozó munkatársa és Kulcsár Júlia, az Adidas Budapest Kft. promóciós menedzsere az Üzleti Negyed kérdésére felsorolta, hogy milyen arzenállal várja a fellelkesült rajongókat a világbajnokság legtöbb csapatát öltöztető két sportszerhatalom.

Sztárom a lábam

A Nike direkt a 2002-es világbajnokságra fejlesztette ki a Mercurial Vapor nevű futballcipőjét, amely a sajtóanyag szerint annyi technikai újítást tartalmaz, mint egy közepes családi autó. Ennek megfelelően az árát is megkérik: 10 forint híján 50 ezer forintot kell a kasszánál hagyni, ha Ronaldo, Lopez vagy Nakata cipőjében akarunk feszíteni. A mindössze 196 grammot nyomó lábbeli 3 év fejlesztőmunkájának az eredménye, és olyan újításokat tartalmaz mint a Nike Skin nevű szintetikus műanyag, amelyet üvegszálakkal erősítettek meg. A tervezők szerint ennek a 3 milliméter vastag anyagnak köszönhetően a cipő sokkal rugalmasabb, mint a bőrből készült konkurensei, mivel nem szívja magába a vizet és sokkal jobban alkalmazkodik a láb formájához.

Az Adidas egy Predator Mania nevű lábbelivel lepte meg a futballistákat a vb örömére, amely kengurubőr felsőrésszel és magnéziumstoplikkal vonul be a cipőgyártás történelmébe. A Beckham által is előszeretettel hordott Mania további érdekessége a gumival borított orrész, amelynek a labda irányításában van jelentős szerepe, és az aszimmetrikusan megköthető rugalmas fűző. A kenguruk rémálmáért "mindössze" 42 990 forintot kell a boltokban hagyni.

Hogy messziről is kiszúrjanak

A Nike összesen nyolc, világbajnokságon elindult csapat mezét szállította hivatalos szponzorként, amelyek mindegyikét meg lehet vásárolni a magyarországi boltokban. A 19 990 forintos felsőrész természetesen többet tud annál, hogy az adott ország színeiben ragyog, ugyanis kétrétegű, úgynevezett Cool Motion nevű technológiának köszönhetően egyedülálló módon hűti a játékban felhevült sportolókat. A felsőrész és cipő után már szinte olcsónak tűnhet a 7990 forintos világbajnoki nadrág, amely ugyancsak rejt némi ruhaipari innovációt: a Dri-Fit elnevezésű technológia a szálak speciális szövését jelenti, aminek köszönhetően jobban szellőzik a nadrág. Világhírű ruhatárunkat egy sportszárral tudjuk megkoronázni, amellyel 3490 forinttal növelhetjük a végösszeget.

Adidas *

Nike *

Cipő

42 990

49 990

Mez

Kb. 18 000

19 990

Nadrág

Kb. 10 000

7990

Sportszár

-

3490

Labda

23 990

5990

Összesen

94 980 forint

87 450

A táblázatban szereplő termékek a gyártók világbajnokságon is szerepletetett csúcsmodelljei. Ezeknél lényegesen olcsóbban, ám hasonló stíluselemekkel rendelkező kiegészítőket is lehet vásárolni.

A hatalmas nemzetközi kereslet miatt Magyarországon csak heteken belül lesz elérhető az Adidas által gyártott világbajnoki replikamezek az argentin, francia, német, japán, spanyol, illetve a svéd válogatott színeiben. Pontos árat még nem tudott mondani az Adidas promóciós menedzsere, azonban annyi már bizonyos, hogy 18 000 ezer forint felett lesz a kétrétegű, ezáltal az izmokat is melegen tartó felsőrész ára. Az ugyancsak kétrétegű, a combra ráfeszülő thermo strech béléssel megtuningolt replikanadrág ára sem ismert jelenleg, de a külföldi árakból kiindulva 10 ezer forintnál kevesebbre senki se számítson.

A rugdalnivaló

Természetesen mit sem ér az egész felszerelésünk, ha csak egy mezei labdát rugdalhatunk hiperkönnyű és légáteresztő cipőnkkel, ezért a felszerelésünk mellé illik egy világbajnoki labdát is választani. A Nike brazil, portugál, holland, belga, horvát és orosz nemzeti színekben kínál replikalabdákat 5990 forintért.

Az Adidas szállítja a világbajnokságon is használt labdát, ezért ennek megfelelően a Fevernove néven elhíresült "zsuga" 23 990 forintot kell a kasszánál hagyni. Aki nem tud ennyit áldozni a tévében is megismert bőrlabdáért, annak alternatíva lehet a 4990 forintért kínált vb-designnal díszített labda.

Nógrádi Attila

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Márkák harca a gyepen
(2002. június 20.)