Stratégiai partnerség India és Irak között

Vágólapra másolva!
Irak és India szorosabbra fűzi kereskedelmi kapcsolatait. Az erről szóló egyezményt hétfőn írták alá az iraki fővárosban, és elsősorban az olaj- és gázipari, egészségügyi, valamint infrastrukturális beruházásokra vonatkozik - írja a BBC. Az iraki olajipari miniszter stratégiai partnernek nevezte Indiát.
Vágólapra másolva!

Az egyezmény aláírását Ram Naik, indiai olajipari miniszter bagdadi sajtótájékoztatóján jelentették be. A miniszter közölte, hogy az ONGC indiai olajvállalat irodát nyit Bagdadban, és várhatóan olaj-kitermelési koncessziót is kap Irak déli részén.

Irak egyébként India diplomáciai támogatásáért cserébe néhány olyan indiai vállalatot is megjelölt, amelyek az ENSZ "olajat élelmiszerért" programjában különböző termékeket szállíthatnak Irakba. A program lehetőséget nyújt Irak számára, hogy szabályozott keretek között "kikerülje" az Öböl-háború után bevezetett nemzetközi kereskedelmi szankciókat, és olaj-bevételeinek egy részét élelmiszer, illetve gyógyszerek vásárlására fordíthatja.

Az Egyesült Államok Irakot korábban a terrorizmust támogató országok csoportjának, a "gonosz tengelyének" egyik államaként jelölte meg, azonban India ennek ellenére szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik Szaddam Husszein államával.

Az iraki elnökkel való találkozója után egyébként Ram Naik azt mondta újságíróknak, hogy a India ellenzi az Irakot sújtó szankciókat, és annak azonnali megszűntetésére szólított fel. Az iraki olajipari miniszter, Amir Muhammed Rashid pedig egyenesen stratégiai partnernek nevezte Indiát.

A két ország kereskedelme az említett ENSZ-program keretein belül elérte az 1,1 milliárd dollárt, és az új egyezménytől mindkét fél a gazdasági, és kereskedelmi kapcsolatok további fejlődését várja. A megállapodás értelmében India gyógyszereket, búzát, rizst, vasúti felszereléseket, és elektromos erőművekben használható turbinákat szállít első lépcsőben Irakba.

(Üzleti Negyed)