Újabb 12,4 milliárd dolláros könyvelési trükkre derült fény

Vágólapra másolva!
A világpiac jóformán még ki sem heverte az Enron és WorldCom okozta mélyrepülést, máris újabb könyvelési "eltérésre" derült fény Amerikában. Ezúttal a gyógyszeriparban robbant a bomba, ugyanis az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszereket gyártó cége a Merck 12,4 millárd dollárnyi nem létező bevételt könyvelt el - adta hírül a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A lap állítása szerint három év alatt összesen 12,4 milliárdnyi dolláros nem létező bevételt könyvelt el a Merck érdekeltségébe tartozó Medco cég, amely gyógyszerkészítmények értékesítésével foglalkozik az Egyesült Államokban. A Medco értékesíti többek között a Merck gyógyszeróriás vényköteles, támogatott termékeit is, amelyből az eltérés származik: a Medco könyvelésében bevételnek tüntették fel a fogyasztók által a patikában fizetett térítést, holott ez az összeg a teljes egészében a patikákban marad. A támogatási rendszer értelmében a gyógyszergyárak kasszájába "csak" az egészségbiztosítók által térített rész folyik be, így valótlan bevételnek számít a fogyasztók által fizetett térítés.

A Wall Street Journal adatai szerint a Medco az elmúlt három év során alkalmazta ezt a megtévesztő könyvelési gyakorlatot, amely során átlagosan mintegy 10 százalékkal több bevételt tudott kimutatni. 2001-ben 5,5 milliárd dollárnyi pluszt, 2000-ben 4,04 milliárdnyit, míg 1999-ben 2,84 milliárdot "csapott" a bevételeihez.

A hír hangulatrontó hatására jellemző, hogy a bejelentés után a dollárral együtt a Merck papírja is meredeken zuhantak. A hibás könyvelési gyakorlatot már ez év áprilisában jelezte a Merck az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC), amikor bejelentette, hogy a Medco 20 százalékát értékesíteni kívánja, de az eltérés pontos összegét csak a SEC-hez pénteken benyújtott újabb jelentés tárta fel.

A Medco az egyes gyógyszergyárak kedvezményes programjait intéző cégek közül a második legnagyobb. Tavalyi kimutatott bevétele 29,69 milliárd dollár volt; ez a Merck teljes, 50,69 milliárd dolláros tavalyi forgalmának csaknem a 60 százalékát tette ki. A Medco kiskereskedelmi hálózatába tartozó patikák tavaly 460 millió vényt dolgoztak fel.

(Üzleti Negyed)