Csökkenő turistaforgalom Budapesten

Vágólapra másolva!
Az idei év első öt hónapjában a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 0,9 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 2,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből.
Vágólapra másolva!

Január-májusban a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken 703 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el. A vizsgált időszakban a külföldi vendégforgalom - amely az összes vendégforgalom négyötöde - 2,5 százalékkal csökkent, míg a belföldi vendégforgalom 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az év első öt hónapjában Budapest légi és folyami határátkelőin 504 ezer külföldi vendég érkezett a fővárosba, 8,8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A határátkelőkön 226 ezer magyar állampolgár utazott külföldre, 13 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Pest megye kereskedelmi szálláshelyein 2002 január-májusban a vendégek száma 4,4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig szinte változatlan maradt az előző év azonos időszakához mérten. Az idei év első öt hónapjában 83 ezer vendég 164.636 vendégéjszakát töltött el a pest megyei kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldi vendégforgalom 6,1 százalékkal, míg a belföldi 3,8 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégek 1,8 százalékkal több, a belföldiek pedig 1,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Pest megye határátkelőin 2002 első öt hónapjában 69 ezer külföldi vendég érkezett Magyarországra 9,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A külföldre utazó magyar állampolgárok száma 76.500 volt, 38 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

(MTI)