Közel 800 milliárd is lehet az idei közbeszerzések összértéke

Vágólapra másolva!
A legnagyobb közbeszerzési pályázatokat összértékben a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) írta ki az idén az első félévben. A közbeszerzési eljárások értéke idén elérheti a 800 milliárd forintot, ám ez jelentősen függ a tárcák pénzügyi helyzetétől, tekintettel arra, hogy az első fél évben már elköltötték az egész évre tervezett kiadásaik jelentős hányadát - közölte Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója kedden.
Vágólapra másolva!

Az együttesen 38,8 milliárd forint értékű pályázat 25 milliárddal volt több, mint 2001 azonos időszakában, aminek oka a korábbi kormány választás előtti költekezése. A Hírbörze Kft. összesítése szerint június végéig 1961 eredményes közbeszerzési eljárásban 366,3 milliárd forint sorsáról született döntés, ami 300 darabbal, illetve 100 milliárd forinttal több, mint a bázisidőszakban. Ez az eredményes és értékelhető eljárásokat tekintve pályázatonként 191 millió forintos átlagot jelent, 27 millióval többet, mint a múlt év első félévében.

Ajánlatokat 833 szervezet kért és 1.792 cég nyert a pályázatokon, ami 127-tel, illetve 228-cal több, mint 2001 első hat hónapjában. A legtöbb ajánlatot, 34-34-et a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Turizmus Rt., míg 30-30-at a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Rt., illetve a MÁV Rt. kérte. A legnagyobb összesített értékű tenderek listáján az MKGI után a Magyar Posta következik 11,9 milliárd forinttal, majd a MÁV Rt. 8,6 milliárddal. Legtöbbször, 51 alkalommal a B. Braun Medical Kft., 35-ször a Johnson and Johnson Kft., 21-szer pedig a Siemens Rt. nyert tendert – közölte Tunyogi.

Mind darabszámban, mind pedig értékben Budapesten kezdeményezték a legtöbb közbeszerzési eljárást, 51,2 százalékát, illetve 62,3 százalékát. Szakmacsoportok szerinti felosztásban az építőipar vezet, az eljárások 42 százalékéval, míg az értéksorrendben is magasan az első 54 százalékkal. Az eljárások darabszámát tekintve 28,3 százalékát önkormányzatok és intézményeik, 27,4 százalékát a központi költségvetési szervek indították.

Az értéket tekintve a költségvetési szervek a teljes összeg 34 százalékára kértek ajánlatot, míg az önkormányzatok és intézményeik aránya 25 százalék. A lefolytatott közbeszerzések 72 százaléka nyílt, 12 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 8 százaléka tárgyalásos volt. Ezzel szemben az értéket tekintve a nyílt eljárások aránya csak 40 százalékot képviselt, 28 százaléka volt nyílt előminősítéses, míg 18 százaléka tárgyalásos.

Tunyogi László kiemelte, hogy az idén a közbeszerzési eljárások értéke elérheti a 800 milliárd forintot, ám ez jelentősen függ a tárcák pénzügyi helyzetétől, tekintettel arra, hogy az információk szerint az első fél évben már elköltötték az egész évre tervezett kiadásaik jelentős hányadát. Az ügyvezető igazgató utalt arra is, hogy amennyiben a Magyar Fejlesztési Bank és az érdekeltségébe tartozó társaságok bekerülnek a közbeszerzési törvény hatálya alá, akkor az éves közbeszerzési érték akár nagyságrenddel is emelkedhet. Mivel azonban e tenderek eredményhirdetései várhatóan csak november-decemberben zárulnak le, így csak a 2003. év eleji statisztikákban jelenhetnek meg.

(MTI)

Korábban:

Visszaszorulóban a nyílt közbeszerzés
(2002. június 13.)