Továbbra is gyengül a forint árfolyama

Vágólapra másolva!
A forint 83 bázisponttal alacsonyabb pozícióban, 8,68 százalékon zárt kedden az ingadozási sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon - értesült az MTI-Econews. A forint 43 bázispontos gyengüléssel, 9,09 százalékon nyitott, majd az euróhoz képest tovább vesztett az értékéből, mélypontját 8,20-8,25 százalékon érte el.
Vágólapra másolva!

A piacon az euró ára reggel 251 forint körül alakult, majd a közös valuta 253,30-253,50 forintra drágult. A délután 4 órakor kialakult árfolyam 252,00/25 forint volt, 1,50 forinttal drágább mint egy nappal korábban. A dollár záró ára 253,60/90 forint lett, némileg gyengült a hétfői árhoz képest annak köszönhetően, hogy kedden az amerikai valuta az euróval szemben jelentősen veszített értékéből.

Kereskedők szerint a forint gyengüléséhez az euró erősödése mellett hozzájárult az is, hogy a lengyel valuta, a zloty kedden számottevően esett. A befektetők pedig többnyire a forintot és a zlotyt azonos portfolióban tartják. Nem alakult ki a másodlagos állampapír piacon jelentős eladási hullám annak ellenére, hogy továbbra is eladói nyomás tapasztalható, főleg a rövid lejáratú papíroktól váltak meg a befektetők.

A piaci szakértők úgy vélik: az 50 bázispontos jegybanki kamatemelés csak részben oszlatta el az azzal kapcsolatos piaci bizonytalanságokat, hogy az inflációs cél elérése igényel-e újabb kamatemelést vagy sem. Az overnight kamatok 10,85-10,90 százalékon nyitottak, majd rendkívül magas forgalomban 9,65 százalékig estek kedden délutánra. A hosszabb lejáratok közül az 1 és a 3 hónapos kamatok kissé mérséklődtek. A 6 hónapos és az egy éves lejáratokon 10 bázisponttal emelkedtek a kamatok.

(MTI)

Ajánlat:

Befektetés - az Üzleti Negyed rovata