Késik a gdanski finomító magánosítása

Vágólapra másolva!
A brit Rotch Energynek nem sikerült megállapodnia a keddi határidő előtt az orosz Lukoil konszernnel, amellyel közösen szándékozott pályázni a Rafineria Gdanska - a második legnagyobb lengyel olajipari vállalat - 75 százalékos részvénycsomagjára, így a Rotch egyedül adta be ajánlatát. A másik pályázó a Mol, melynek ajánlatát a magánosítást bonyolító társaság a hírek szerint nem tartja elég kedvezőnek.
Vágólapra másolva!

A brit és az orosz cég tervezett konzorciuma mindkét fél szempontjából döntő fontosságú lett volna: a Rotchnak azért, mert bár hónapok óta kizárólagos tárgyalásokat folytat a részvénycsomag megvásárlásáról, eddig nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy képes annak finanszírozására; a Lukoil számára pedig kivételes lehetőséget jelentett volna, hogy a lengyel olajipar privatizációjának részese lehet.

A Rzeczpospolita című lengyel lap nem hivatalos szerdai értesülései szerint a Lukoil azért nem csatlakozott a Rotch ajánlatához, mert a két cég nem tudott megállapodni abban, hogy milyen szerepük legyen a jövőbeni konzorciumban. A lengyel lap értesülései szerint elképzelhető, hogy a Lukoil még szerdán szándéklevelet juttat el a Naftához, amelyben megerősíti, hogy egyetért a Rotch ajánlatában megfogalmazott feltételekkel, és kifejezi szándékát a konzorciumban való részvételre. Kérdés azonban, hogy a Nafta igazgatósága elfogadja-e egyáltalán a határidő után beérkezett dokumentumot.

A Lukoil távolmaradása hírek szerint nagy meglepetés volt a lengyel olajipar privatizációját intéző Nafta Polska számára,

Ezért két forgatókönyv képzelhető el: a legvalószínűbb az, hogy a gdanski céget összekapcsolják az első számú lengyel olajvállalattal, a PKN Orlennel. Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi miniszter azonban eddig ellenezte ezt. A másik lehetőség az, hogy harmadszor is kiírják a versenytárgyalást a finomítóra, amelyre most már meghívást kapna a PKN Orlen és orosz cégek, köztük a Jukosz is.

(MTI)