Kétszer olyan gyorsan bővült a kivitel, mint a behozatal

Vágólapra másolva!
Az első öt hónapban a külkereskedelmi forgalom volumene exportban 4,4, importban 2,2 százalékkal nőtt 2001 azonos időszakához képest, mintegy 5 százalék körüli forintárszint-csökkenés mellett - derült ki a KSH szerdán kiadott jelentéséből. A kivitel értéke 15,03 milliárd euró, míg a behozatalé 16,30 milliárd euró volt. A termékforgalom deficitje 1,27 milliárd euró volt a január-május időszakban, ami 420 millió euróval alacsonyabb a 2001 első öt havi hiánynál.
Vágólapra másolva!

A forgalom forintban, dollárban és euróban kimutatott értékindexei továbbra is eltérően alakultak, egyrészt a forintnak mindkét másik devizához történt erősödése, másrészt pedig a dollár és az euró egymáshoz viszonyított árfolyamának alakulása következtében. Folytatódik az a tendencia, hogy az export növekedési üteme - értékben és volumenben egyaránt - mintegy 2-4 százalékponttal meghaladja az importét. A forgalom ez évi, havonkénti alakulását tekintve ugyanakkor megállapítható, hogy a május havi forgalom forintértéke marad el a legnagyobb mértékben az előző év azonos hónapjaihoz képest (az exporté csaknem 5 százalékkal, az importé pedig mintegy 8 százalékkal).

A kivitelben legnagyobb forgalmi súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök volumene nem változott, míg az export értékének harmadát kitevő feldolgozott termékeké - jórészt a videójátékok májusban is folytatódó kivitelének következtében - 13 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakában mért forgalmi szintet. A behozatalban a legnagyobb, 12 százalékos volumennövekedés az energiahordozóknál mutatható ki, miközben - a beszerzési árak jelentős csökkenése miatt - az import forintértéke 10 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. A gépek és szállítóeszközök, illetve a feldolgozott termékek volumene egyaránt 1 százalékkal nőtt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH