Euróövezet: néhol nem tartható az államháztartási tervezet

Vágólapra másolva!
Az euróövezet pénzügyminiszterei péntek reggeli brüsszeli nyilatkozatukban először ismerték el, hogy az idei évben a valutaunió néhány országában nem tartható az államháztartási célkitűzés. Ezért elsősorban a késlekedő fellendülést teszik felelőssé.
Vágólapra másolva!

Pedro Solbes, az EU pénzügyi biztosa kijelentette: a deficitek túl magasak, meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy 2003-2004-re közel kiegyensúlyozott költségvetéseket lehessen elérni.

Portugália, ahol tavalyról a bruttó hazai termék közel négy százalékát kitevő hiány fenyeget, arról biztosította Brüsszelt, hogy a hónap végéig pontos adatot közöl a tavalyi deficitről. Ha a túl magas hiányt hivatalosan megerősítik, az EU Bizottsága eljárást kezdeményez Lisszabon ellen, mert ez már túllépné a stabilitási paktum által rögzített 3 százalékos küszöbértéket.

Olaszországban, Franciaországban és Németországban sem kiegyensúlyozott költségvetés. Az olasz pénzügyminiszter arról biztosította Solbest, hogy Olaszország - ahogyan azt korábban ígérte - már jövőre megközelítőleg egyensúlyba hozza költségvetését. Franciaország, ahol az idén a GDP 2,6 százalékát kitevő államháztartási hiányt várnak, végleges adatokat még nem terjesztett Brüsszel elé.

(MTI)