Hetvenezren megbízhatatlan adósok

Vágólapra másolva!
A megbízhatatlan adósnak ajtót mutatnak. Erre a meglehetősen kínos jelenetre jelenleg 70 ezren számíthatnak. Ők azok, akik szerepelnek a bankközi adós- és hitelinformációs rendszer és adatbank (BAR) nyilvántartásában. Sok embernek fogalma sincs arról, hogy priusza van a bankoknál. Csak akkor kezd régebbi tartozására vagy késve fizetésére emlékezni, amikor az ügyintéző elutasítja újabb hitelkérelmét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap olvasói jelezték, hogy lakáshitel-kérelmüket azért utasította el a bank, mert nevük szerepelt az adósinformációs rendszerben, amiről nekik nem volt tudomásuk. Arra is volt példa, hogy a szerződés aláírása előtt jutott eszébe az ügyintézőnek: még nem nézte meg az ügyfél előéletét. Megnézte, s az ügyféle szerepelt a nyilvántartásban.

A BAR-t üzemeltető Bankközi Informatika Szolgáltató (BISZ) Rt. ügyvezetője, Rácz Lajos elmondta: aki magánszemélyként hitelt vett fel valamelyik pénzügyi intézménytől, és 90 napon túl a mindenkori minimálbért meghaladó kifizetetlen tartozása volt, az bekerül az adósnyilvántartásba. (Bankkártyánál elég a 60 napos késés is.)

A következő kérdés, hogy meddig őrzik itt az adatait. A szerződés lezárásától öt évig. (A szerződés lezárása nemcsak visszafizetéssel, hanem például a kezesen történő behajtással vagy a hitel leírásával is történhet.) A valós idő ennél több, hiszen az adatok a késedelemtől számítva kerülnek be az adatbankba, és a szerződés lezárása ettől számítva akár több év is lehet. A nyilvántartásban nem személyi számmal, hanem úgynevezett természetes azonosítókkal - név, születési hely és idő, anyja neve - szerepelnek az adósok. Így a 120 ezer mulasztás - most ennyi szerepel az adatbankban - valószínűleg csak 70 ezer mulasztó személyt takar - mondta Rácz Lajos.

A bankok általában azt a technikát alkalmazzák az adóssal szemben, hogy a hitelszerződés egyik pontjaként szerepeltetik a hozzájárulását: ha az említett személy három hónapig nem fizet, akkor bekerül a rendszerbe. Másik megoldás: az üzletszabályzatban szerepel ugyanez. Ami a lényeg: a priusz megszerzése automatikus, arról nem jön értesítés, tartsa nyilván mindenki maga, hogy meddig és mennyit nem fizetett, majd számoljon a következményekkel.

A Magyar Hírlap megkérdezte a lakáshitelezésben érintett két legnagyobb bankot, hogy hány ügyfelet kellett elutasítaniuk a priusz miatt. Az OTP Banknál nem publikus ez az adat. A Földhitel- és Jelzálogbank a heti több száz igénylőből heti egy-kettőt utasít el azért, mert szerepel a feketelistán. Ennél a hitelintézetnél azt tervezik, hogy kategóriákba sorolják a priuszos hitelfelvevőket, és nem utasítanak el automatikusan mindenkit. Nem sorolhatók ugyanis azonos körbe a 30 ezer és az ötmilliós tartozás miatt megjelöltek. Eszerint a Földhitel- és Jelzálogbanknál a jövőben arra készülnek, hogy eltérően foglalkozzanak a banknál jelentkező ügyfelekkel.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Nem hiányzik a könyvtárából?