Válságban a kínai bicikli-ipar

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb kerékpárgyártó vállalata, a kínai China Bicycle nehéz időket él mostanában. Az átalakuló kínai bicikli-piac miatt a vállalat az idei év első félévében ismét veszteségre számít, ami akár a részvényeinek felfüggesztéséhez, és a tőzsdei kivezetéshez is vezethet - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A China Bicycle hatalmas adósságokat halmozott fel az elmúlt években, és a cég átszervezésre irányuló tárgyalások is megakadtak. A befektetők ugyanis óvatosak, mivel az egykoron egyeduralkodó közlekedési eszközt fokozatosan felváltja a tömegközlekedés, és az egyre terebélyesedő kínai középréteg már inkább autót vásárol.

A közelmúltban Kína legelismertebb vállalatának számító China Bicycle egyébként az elmúlt öt évben képtelen volt nyereséget produkálni, tavaly például 2 milliárd yuan - 241 millió dollár - veszteséget szenvedett el, ami a második legnagyobb éves veszteség a kínai tőzsdei cégek körében.

Versenytársaival ellentétben a China Bicycle nem vezetett be új termékeket a piacra, és továbbra is a visszaeső bicikli-gyártás a fő profilja. A riválisok közül a Phoenix szórakoztató-elektronikai termékek gyártásába, és a turizmusba is belekóstolt, míg a Shanghai Forever Bicycle bowling-berendezések gyártásába kezdett.

A China Bicycle-t most a tőzsdei kivezetés fenyegeti, mivel a kínai törvények szerint, ha egy cég három egymást követő évben veszteséget szenved el, úgy törlik a tőzsdei jegyzékéből. Mivel az 1999-es veszteség könyvelési sajátosságokra vezethető vissza, a cég eddig elkerülte a kivezetést.

(Üzleti Negyed)

Nem hiányzik a könyvtárából?

A gyufacímkétől az online-hirdetésig