Vágólapra másolva!
Kevesebb utas fordult meg a Ferihegyi Repülőtéren az idén az első félévben, mint tavaly, sőt a legtöbb hónapban az utasszám még a tavalyelőtti szintet sem érte el - mondta Péterffy Gábor, a Budapest Airport szóvivője. A társaság bizakodó a forgalom várható alakulását tekintve, ugyanakkor a tavaly szeptember 11-i terrortámadás kedvezőtlen hatása a nyári hónapokban is érezhető.
Vágólapra másolva!

Az idén az első hat hónapban 1 millió 970 ezer utas fordult meg a repülőtéren, szemben a tavalyi 2 millió 200 ezerrel, illetve a 2000. első félévi 2 millió 70 ezerrel - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy reményeik szerint az év végére megfordul a trend és a téli hónapokra az utasszám eléri, illetve meghaladja a két évvel korábbit.

A magyar repülőtér forgalmának bővülése 2000-ig - az utasok és a repülőgépek számát tekintve is - megközelítően kétszerese volt az európai átlagnak. Míg az európai országokban a forgalomnövekedés éves szinten átlagosan 5-6 százalék volt, Magyarországon elérte a 7-10 százalékot is. Már 2000-ben csökkent a növekedés üteme, és tavaly a forgalom stagnálása, majd a szeptember 11-i terrortámadások után visszaesése volt jellemző.

A Ferihegyi Repülőtéren tavaly összesen több mint 4 millió 648 ezer utas fordult meg, csupán 30 ezerrel több mint egy évvel korábban.

A magyar légiforgalmi szolgálat is kevesebb gépet irányított az idén, mint tavaly, ám a Ferihegyre érkező, illetve innen induló és a magyar légtéren átrepülő forgalom az utasszámnál kisebb mértékben csökkent.

A HungaroControltól tájékoztatása szerint az idén az első félévben összesen 191 ezer 530 repülést irányítottak a ferihegyi toronyban, míg tavaly ez a szám megközelítette a 200 ezret.

(MTI)