Átláthatóbban működhet a Nemzeti Földalap 

Vágólapra másolva!
Augusztus 1-jén lép hatályba a parlament nyári ülésszakának zárásaként elfogadott Nemzeti Földalapról szóló törvény. A javaslatot előterjesztő földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter indokolásában rámutat, a kormányprogram kiemelten foglalkozik a termőföld tulajdonlásának és használatának kérdésével. Ennek keretében célul tűzte ki a Nemzeti Földalap átalakítását, társadalmi ellenőrzés mellett történő működtetésének biztosítását oly módon, hogy a mezőgazdasági termelést folytatók, családi gazdálkodók tulajdonszerzési, illetve földhasználattal kapcsolatos jogai egyidejűleg ne sérüljenek.
Vágólapra másolva!

A kormány a jövőben a földművelési és vidékfejlesztési miniszter útján évente köteles az Országgyűlésnek a földbirtokpolitikai irányelvek érvényesüléséről, a Nemzeti Földalap helyzetéről és a vagyonkezelő szervezet tevékenységéről beszámolni. A Nemzeti Földalap rendeltetésszerű vagyonkezelése és hasznosítása a földbirtokpolitikai elvek szerint történik, amelyet országgyűlési határozat állapít meg.

Az elfogadott törvény indokolása szerint, annak érdekében, hogy a Nemzeti Földalap vagyongazdálkodása ellenőrizhetőbb, illetve áttekinthetőbb legyen, az eddigi közhasznú társasági forma helyett önálló költségvetési szerv keretében kell a vagyonkezelési feladatokat ellátni. Az ún. Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) magába foglalja a korábbi Nemzeti Földalap Kht-t, a KVI, valamint az ÁPV Rt. termőföld- vagyonkezelését végző szervezeti egységeit is. Az NFA alkalmazottai köztisztviselőknek minősülnek. Az NFA egyes feladatait központja, területi szervei, a megyei (fővárosi) földművelésügyi hivatalok, valamint a földhivatalok közreműködésével látja el.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet működését, különösen a földbirtokpolitikai irányelvek érvényesítését a Nemzeti Földalap Ellenőrző Bizottság ellenőrzi. Ennek létrehozása a földalap feletti társadalmi ellenőrzés megvalósulását szolgálja. Az ellenőrző bizottság egy-egy tagját az egyéni mezőgazdasági termelők, a társas mezőgazdasági vállalkozások, az erdőgazdálkodók érdekképviseletét ellátó országos érdekképviseleti szervezetek, az országos önkormányzati szövetségek, illetve a Magyar Agrárkamara javaslatára az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága választja meg.

Az állami tulajdonú termőföld értékesítésekor, illetve haszonbérbe adásakor a településen mezőgazdasági termelést végzőknek a helyi birtokhasznosítási tanácsok útján véleményezési, illetve javaslat tételi jogot biztosít.

Az NFA a nyugdíjas tulajdonosoktól a jövőben - külön jogszabályban meghatározottak szerint - életjáradék ellenében is vásárolhat termőföldet. Az életjáradék fizetése ellenében történő vásárlás részletes szabályait a Kormány külön rendeletben állapítja meg.

A módosítás a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozónak tekinti a tartós állami tulajdonú erdőgazdasági részvénytársaságok vagyonkezelésébe adott erdőket, valamint a mezőgazdasági termelést szolgáló vagy ahhoz szükséges művelés alól kivett területeket, továbbá összefoglalja a jövőben a Földalapba kerülő földrészleteket. Újdonság, hogy a Földalapba tartozik a járulékfizetés ellenében vásárolt termőföld, valamint a jelzálogbanki hitelezés fedezetéül szolgáló olyan termőföld, amelyhez az adós szerződésszegése miatt a jelzálogbank hozzájutott, és azt ellenérték fejében átadja.

Az NFA a Nemzeti Földalapba tartozó termőföldvagyont a versenytárgyalásos rendszer helyett nyilvános pályázat útján történő eladással, haszonbérbe adással hasznosítja. A megyei (fővárosi) földművelésügyi hivatal határozata alapján termőföld részarány-tulajdonával rendelkező magánszemélynek pedig - az AK érték erejéig - termőföldet ajánlhat fel. A szociális földprogram megvalósítása céljára a települési önkormányzat által kijelölt haszonbérlőnek kedvezményes feltételekkel adhat termőföldet haszonbérbe.

A termőföld értékesítésére, illetve haszonbérletére irányuló pályázati felhívást az NFA hivatali helyiségében, internetes honlapján, valamint a földrészlet fekvése szerinti települési (fővárosban a kerületi) önkormányzatnál legalább harminc napra hirdetmény formájában kell közzétenni. A szerződés csak a közzétételtől számított harmincadik napot követően köthető meg. A pályázati felhívás kiírásának és elbírálásának részletes szabályait az NFA által kiadott és a miniszter által jóváhagyott szabályzat határozza meg, amelyet a Magyar Közlönyben, valamint az NFA-nak az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségében is közzé kell tenni. A pályázatok elbírálása során a birtokhasznosítási tanácsokat véleményezési jog illeti meg.

A Földalappal kötött szerződés tartalmából közérdekű - bárki számára megismerhető - adatnak minősíti a törvény a vevő (haszonbérlő) nevét, lakcímét (székhelyét), a földrészlet helyrajzi számát, vételárát, haszonbérlet esetén a haszonbérlet időtartamát, valamint a haszonbérleti díj összegét.