Bővül az eurózóna ipari termelése

Vágólapra másolva!
Az eurózónában májusban 0,1 százalékkal nőtt az ipari termelés havi összevetésben az áprilisi 0,7 százalékos visszaesés után, bár májusban kevesebb munkanap volt, mint áprilisban. Az unió statisztikai hivatala szerdán közölte azt is, hogy az euróövezetben júniusban 1,8 százalékra mérséklődött az éves infláció.
Vágólapra másolva!

A májusi ipari termelés a várakozásoknak megfelelően alakult. Egyes elemzők szerint az adat nem is tükrözi kellően a tényleges termelésbővülést, mert több nagy sztrájk volt májusban és rendkívül sokan vettek ki szabadságot Németországban, Franciaországban és Olaszországban, a térség legerősebb gazdaságú országaiban. Májusban az euróövezet ipari termelése 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az eurózónában az éves infláció 1,8 százalékosra mérséklődött júniusban, bár az előzetes adatok még 1,7 százalékos árszínvonal-növekedést jeleztek. Májusban 2 százalékkal nőttek éves szinten a fogyasztói árak, ami megfelel az Európai Központi Bank elvárásának. A tagországokban utoljára tavaly decemberben volt átlagosan 2 százalékos az infláció, annál kisebb drágulást 2000. májusban mértek utoljára.

Több elemző változatlanul úgy véli, hogy a második félévben ismét gyorsul az infláció a béremelések és a bővülő pénzellátás miatt.

(MTI)

Ajánlat: