Befektetésekkel a közel-keleti békéért

Vágólapra másolva!
Bár Izrael és a palesztinok között a fegyvereké a szó, egyes izraeli üzletemberek egy csoportja szerint nem a hadsereg, hanem magfelelő befektetések tudnak csak tartós békét teremteni a Közel-Keleten. A projekt szellemi atyja, Stef Wertheimer izraeli üzletember a BBC-nek elmondta, csak a gazdasági stabilitás hozhat békét a Közel-Keleten.
Vágólapra másolva!

Wertheimer, az Iscar vállalatóriás tulajdonosa, a náci Németországból menekült Izraelbe. A hatvanas években repülőalkatrész-gyártássla futott be, amikor franciaország megtagadta, hogy alkatrészt szállítson a zsidó állam légierejének. Az alkatrészhiányt Wertheimer gyárai orvosolták. Stef Wertheimer jelenleg többek közt az Iscar vállalatóriás tulajdonosa, cégei adják az izraeli ipari termelés 10 százalékát. Az üzletember az intifáda ellenére hisz terve megvalósíthatóságában.

Mini Marshall-terv

Wertheimer úgy gondolja, akkor lehetne a közel-keleti helyzetet stabilizálni, ha a térség államaiban - beleértve a palesztin területeket is - mindenhol fejenkénti 6000 dollár fölé emelkedik a GDP. Az emberek akkor veszélyesek igazán, ha nincs veszteni valójuk - állítja Wertheimer.

Az üzletember szerint a fejlettebb államoknak tőkét kellene pumpálniuk a térségbe, hogy talpra állítsák azt - éppúgy mint a II. világháború után a Marshall-terv.

Az izraeliek többsége szkeptikus a tervvel kapcsolatban, de Wertheimer szerint a legjobb, amit Izrael a békéért tehet az, hogy segíti egy működőképes palesztin gazdaság kialakítását. Izrael sokkal biztonságosabb hellyé válhat ha a régióban minden embernek több étel lesz a tányérján - jósolta Wertheimer.

Lépcsős megvalósítás

A terv szerint először Jordániába kellene pénzt áramoltatni. Werther évi 1 milliárd dollárt juttatna az országba, szigorúan az infrastruktúra, és az ipar fejlesztésére az elkövetkező négy évben. Jordánia példája mintául szolgálhatna a környező országoknak: Libanonnak, Szíriának, Törökországnak és a palesztinoknak. Werther szerint a későbbiekben akár Irakot is be lehetne kapcsolni a programba.

A terv tehát nem szociális segélyt vinne a célországokba, a segélyt nem is lehetne ilyen célokra költeni. Hogy a pénz biztosan oda kerüljön, ahová szánták, a kormányok nem férhetnének közvetlenül hozzá az összeghez. Wertheimer terve szerint a legjobb az lenne, ha a világbank, vagy az IMF kezelné a pénzt.

Bár Izraelben általában szkeptikusak a környező államokkal és a palesztinokkal való együttműködést illetően, egyre többen támogatják Wertheimert terve megvalósításában. Az üzletember bizakodó: eddig Németországgal, Angliával, és az Egyesült Államokkal tárgyalt sikerrel a megvalósításhoz szükséges összeg előteremtéséről.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Izraeli statisztikai hivatal