Leszakadva Európától a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A hét közepén Amerikában a befektetők már kezdtek óvatosan abban bízni, hogy lassan elindul a gazdaság erősödése, és ezt csak pillanatokra befolyásolhatják a vállalati botrányok. Az EU tőzsdéi az euró erősödésének és a kevesebb saját vállalati félrelépéseknek köszönhetően két napja jórészt erősödtek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön például Londonban alig lehetett gyengülő részvényt találni a FTSE100-as listán, bár az is igaz, hogy a legtöbb esetben az olajipari és gyógyszerrészvények estek (BP, Shell). Frankfurtban vegyesebb volt a kép, de az emelkedésben élen járt a Deutsche Telekom, amely 6 százalék körül drágult, és kora délután hajszál választotta el a 13 eurós árfolyamtól.

Az enyhe optimizmus okán erősödtek az ázsiai és az uniós indexek, ellenben a budapesti piac csak nyitásban volt képes együtt mozogni velük. Már délelőtt leszakadt a BUX, és gyakorlatilag csendesen csordogált lefelé. Meglepetés nélkül fogadták az elemzők a magyar államháztartási adatokat, amelyekből leginkább az tűnt ki, hogy továbbra is gyenge az export, és néhány szakember úgy vélte, hogy az erősödő forint okolható a kevesebb turista érkezésének.

Úgy tűnik, nyári szabadságra mentek a hazai befektetők, és kevésbé aktívak a külföldiek is. A vezető részvények forgalma hetek óta alacsony, kevés a külföldi megbízás, a napokban inkább csak eladói kérés jön a gyógyszergyári papírokra, összegezte a legutóbbi eseményeket Oláh Márton, a CA-IB Értékpapír üzletkötője. Szerinte beköszöntött a hazai piacon a nyári csend.

És való igaz, ha a négy vezető papír forgalmát levonjuk a tegnapi 3,16 milliárd forintból, akkor a fennmaradó 53 részvényre csupán 169 millió forintnyi kereskedés jut. A csökkenő árú papírokkal szemben kevés volt az OTP 1,3 százalékos erősödése, hiszen a Matáv 3,45, a Mol 1,2 a Richter pedig 2,1 százalékot vesztett. A közepes nagyságú társaságok közül a gépipari papírok, a NABI és a Mezőgép növekedtek.

Amerikában vegyesen indultak az indexek, bár javuló adatokról számolt be a Nokia és a Philip Morris, és kedvező volt az USA legfrissebb munkanélküliségi adata is.

Kecskeméti Judit

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Tőzsde - az Üzleti Negyed rovata