Az EU eljárást indít Portugália ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve eljárást indít egyik tagállama, Portugália ellen, mert az ország tavaly egyértelműen túllépte a stabilitási és növekedési paktumban megszabott 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt. Az átvilágítás során komoly hiányosságokat találtak a költségvetési hiány és az államadósság adatainak kezelésében.
Vágólapra másolva!

Pedro Solbes, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa péntekre virradóra kiadott nyilatkozatában bejelentette, hogy mivel a portugál hatóságok közlése szerint a tavalyi pénzügyi évben a költségvetési hiány 4,1 százalékos volt, a bizottság megindítja az eljárást. Első lépésként a szerződés 104. szakaszának 3. bekezdése szerint jelentést készít, amelyben behatóan elemzi a Portugália által a közpénzek mozgására adott tavalyi és idei adatokat, és hozzáfűzi saját számításait a helyzet várható további alakulásáról.

A biztos közleménye felsorolja a szerződés által előírt további lépéseket, amelyek végső soron büntető intézkedéseket is tartalmazhatnak, amennyiben a figyelmeztetett tagország nem csökkenti költségvetési hiányát rövid időn belül évi 3 százalék alá.

A bizottság jelentése nyomán a pénzügyminiszteri tanács fogja eldönteni, hogy a hiányt túlzottnak találja-e. Ezen a szavazáson részt vehet a figyelmeztetett ország, sőt a közös pénzügyi rendszerben részt nem vevő három ország - Nagy-Britannia, Svédország és Dánia - is. Ha a pénzügyminiszterek túlzottnak minősítik a hiányt, felszólítják Portugáliát, hogy egy éven belül csökkentse azt és ennek érdekében legfeljebb négy hónapon belül tegyen kiigazító intézkedéseket.

Solbes közleménye szerint a portugál adatokat az az átvilágítás szolgáltatta, amelyet a nemzeti bank kormányzója által vezetett munkacsoport készített, s amely egyben komoly hiányosságokat tárt fel a költségvetési hiány és az államadósság adatainak kezelésében. A biztos ezért felhívta a portugál kormányt, hogy a jövőben sokkal gondosabban járjon el a fontos gazdaságstatisztikai adatok gyűjtésével.

(MTI)

Ajánlat:

EU

Korábban: