Emelik a nyersgyémánt aukciós árát

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gyémántkereskedőjeként számon tartott DeBeers emeli árait - írta a Világgazdaság. Mivel a feldolgozói készletek csökkentek, ismét élénkülni kezd a tavaly még pangó gyémántpiac.
Vágólapra másolva!

Az élénkülő kereslet hatására a DeBeers a nyáron 3 százalékos áremelést hajt végre.A konszern értékesítési cége, a Diamond Trading Company (DTC) évente 10 aukción kínálja megvételre a csiszolatlan nyersgyémántokat.

Valószínű, hogy a kereslet növekedésnek indul, mert mostanra elfogytak a csiszolóközpontokban felhalmozott nyerskőkészletek, ráadásul - részben ennek köszönhetően - a csiszoltkő-piacon is megszűnni látszik a túlkínálat.

A világ gyémántpiaci forgalmát összesen mintegy 2 milliárd dollárra becsülik, ám az utóbbi éveben a gyémántkereskedők jelentős visszaesésről számoltak be. A szakemberek ezt részben a szeptember 11-i terrortámadással, másrészről az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági recesszióval magyarázzák. A nyersgyémánt-kereskedelem vezetőjének számító De Beers forgalma 22 százalékkal csökkent az elmúlt év eseményei miatt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: