Szárnyalt a budapesti tőzsde

Vágólapra másolva!
A BUX a hétfői kereskedési napon 296 pontos, vagyis 4,4 százalékos emelkedés után 7 094,32 ponton zárt. A vezető részvények közül a Mol illetve a MATÁV papírok szerepeltek a legjobban - 5,8, illetve 5,5 százalékos erősödéssel. Az OTP részvények árfolyama 3,3, míg a Richteré 4,8 százalékkal emelkedett. A BUX szárnyalása része a nemzetközi optimista hangulatnak.
Vágólapra másolva!

A BUX 296 pontos, azaz 4,4 százalékos emelkedés után 7 094,32 ponton zárt. Felfelé húznak az amerikai indexek is: fél órával nyitás után a Dow Jones 3,1, a Nasdaq Composite 2,8, míg a S&P-500 3,0 százalékos emelkedést mutatott múlt pénteki záróértékéhez képest. Négy órakor az FTSE-100 3,6, a CAC-40 4,8, a DAX pedig 5,0 százalékos pluszban volt.

Nem a magyar papírokkal volt baj

A hirtelen emelkedést az amerikai piac generálta. A tengerentúlon alábbhagyott az Enron, a WorldCom és társaik által okozott bizalmi válság, így a bluechipek ott is szárnyalni kezdtek. A BUX emelkedés így bebizonyította, hogy a baj nem a magyar papírokkal van. A hazai piac mindössze a kedvezőtlen nemzetközi hangulat áldozata volt.

A Mol és az OTP részvényei esetében a nagyobb esés utáni korrekciónak lehettünk tanúi, a MATÁV azonban nem esett annyit, mint a piac. A hétfői kereskedési napon is a magyar távközlési papír húzta leginkább a tőzsdeindexet - mondta el az Üzleti Negyednek Nagy Péter, a Concorde Értékpapír Rt. munkatársa.

Negatívum azonban az alacsony forgalom - a tőzsdei kereskedést érdektelenség kísérte - tette hozzá Nagy Péter. Az elemző szerint a BUX tovább emelkedhet középtávon, bár nyáron nagyon ritka a nagy rally. Ez tompítja a várakozásokat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Tőzsde
(az Üzleti Negyed rovata)

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Korábban:

Elmaradt a tőzsdei szárnyalás
(2002. július 25.)

Nincs ok tőzsdei pánikra az amerikai pénzügyminiszter szerint
(2002. július 25.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Funky Business - a tehetség táncoltatja a tőkét