Szigorú amerikai törvény a könyvelési csalások megelőzésére

Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozás mindkét háza elfogadta azt az új törvényt, amely az utóbbi időben elszaporodott vállalati könyvelési csalások megelőzését hivatott elősegíteni. A jogszabály egy új testület létrehozását is lehetővé teszi, amely a könyvvizsgálókat ellenőrzi majd, és a részvényeseket segíti a vétkes cégek perlésében - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az új testület az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC égisze alatt működik majd, és felülvizsgálhatja a könyvvizsgálók tevékenységét, sőt ez a jogköre az Egyesült Államokban bejegyzett cégek külföldi könyvvizsgálóira is kiterjed.

Az új szabályozás szerint a jövőben a könyvvizsgáló-cégek csak abban az esetben végezhetnek tanácsadói tevékenységet is a vizsgált vállalatnál, ha ezt az igazgatótanács független tagjai jóváhagyták. A cégvezetőknek pedig büntetőjogi felelősségük tudatában kell aláírniuk a vállalat könyveit, sőt a vállalat pénzügyi helyzetét befolyásoló bármiféle információt egy napon belül továbbítaniuk kell a felügyelet felé. A törvény egyébként megemeli a cégvezetőkre kiszabható börtönbüntetés mértékét is, értékpapírcsalás esetében a korábbi 5 évről 25 évre.

A jogszabály segítséget nyújt a vállalatok által megkárosított részvényeseknek a cég ellen indítandó perekben, a felügyelet által kiszabott büntetésekből pedig egy alapot hoznak létre a károsultak kárpótlására.

A szenátus jóváhagyta továbbá, hogy a SEC költségvetését a következő pénzügyi évben 75 százalékkal növeljék, ami így összesen 776 millió dollárt tesz ki - írja a Napi Gazdaság.

(Üzleti Negyed)