Lékó évi 250 ezer euróból veri a világot

Vágólapra másolva!
A legnagyobb nemzetközi sakkozók éves keresete a több százezer dollárt is elérheti, ám ennek az összegnek a nagy részét a felkészülés, az edzőpartnerek - szekundánsok - költségei, illetve az adózás viszi el. A legjobb magyar sakkozó, Lékó Péter felkészülését a különböző versenyeken elnyert pénzdíjai mellett egy német energiacéggel kötött 500 ezer eurós szponzorációs szerződése is segíti - írja keddi számában a Napi Gazdaság. A nagymester éves felkészülésére így mintegy 250 ezer euró jut.
Vágólapra másolva!

A magyar sakkélet legnagyobb tehetsége az 1999-es dortmundi sakknapok megnyerésével robbant be a világ élvonalába, és ezt követően kötött szponzorációs szerződést az RWE gázszolgáltatóval - mondta a Napi Gazdaságnak Jászai Tamás, az RWE budapesti képviselője.

A szerződés értelmében 2003 decemberéig mintegy 500 ezer euróval támogatja a vállalat a sakkozó felkészülését, cserébe Lékó segíti a cég kommunikációját Európában. Lékó éves felkészülésére a szponzori szerződésből mintegy 150 ezer euró jut, és ehhez jön még a versenyző által nyert tornák pénzdíjai. A magyar nagymester idei sikereinek köszönhetően nyugodtan készülhet a jövő év tavaszán sorra kerülő, Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki elődöntőre.

A Napi Gazdaságnak Carsten Hensel, Lékó Péter menedzsere elmondta, hogy a profi sakkozás pénzdíjai a költségek mellett elenyészőek. Lékó Péter esetében jelentős változást a már említett Kramnyik elleni mérkőzés hozhat, mert egy esetleges győzelem esetén kedvezőbb feltételeket lehet kicsikarni a szponzoroktól.

A menedzser elmondta, hogy a felkészülés költségeit az utazás, és a szállások kifizetése mellett jelentősen növeli az állandó 2-5 fős segítői gárda fizetése, illetve az "edzőpartnerek" - a szekundánsok - díjazása, ami történhet havi fix összegben, sikerdíj formájában, vagy óradíjjal is. Egy európai szekundáns óradíja 30-80 euró között van, de az Egyesült Államokban akár a 200-300 dollárt is elérheti. Ezeket a költségeket a szponzori szerződéseken felül a pénzdíjakból kell fedezni. Lékó idén a dubai grand prix-n 43 ezer dollárt, a néhány héttel ezelőtti dortmundi tornán pedig 100 ezer eurót kasszírozott , így ebben az évben mintegy 250 ezer euróból készülhet a jövő tavaszi megmérettetésre - írja a Napi Gazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Sakk

Korábban: