Széchenyi terv: 3-5 milliárd forintos többletforrás

Vágólapra másolva!
A gazdasági tárca 3-5 milliárd forint pluszforrást kapott a Széchenyi-terv azon pályázatainak finanszírozására, amelyek jövőre is folytatódnak - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter szerdán. A pályázatok egy része a jövőben nem folytatódik, és az ezekre beadott munkákat sem bírálják már el. A miniszter közölte azt is, hogy 2003-tól másként bírálják el a pályázatokat.
Vágólapra másolva!

Csillag István közölte: a többletforrást az általános tartalék terhére különíti el a kormányzat. A miniszter elmondta, hogy csaknem ugyanennyi forrás áll rendelkezésre azon pályázati célok finanszírozásra is, amelyekre már nem írnak ki új pályázatot, de a beadottakat még elbírálják. Ez az összesen 6-10 milliárd forint a pályázati igény mintegy 60 százalékát fedezi - tette hozzá.

Azon korábban kiírt pályázatok egy része, amelyek a kormány szerint már beváltották céljukat, nem folytatódnak, és az ezekre beadott pályázatokat sem bírálják már el - mondta Csillag István. A miniszter ilyenek nevezte a kereskedelmi szálláshelyek bővítését és az ipari parkok létrehozását támogató pályázatokat.

Csillag István beszámolt arról is, hogy a kormány meghatározta a Széchenyi- terv új céljait, a támogatások főbb szempontjait, valamint kialakította az európai normáknak megfelelő átlátható és kiszámítható elbírálási rend elveit. Ennek megfelelően 2003 elejétől már az új pályázati és elbírálási szempontok érvényesülnek.

A miniszter közölte: az új pályázati eljárási rend és a jövőbeli pályázati célok megfelelnek az európai normáknak és teljes összhangban állnak a Magyarországon az EU-csatlakozás nyomán 2004-től életbe lépő Nemzeti Fejlesztési Tervvel. A kormány döntése alapján a Széchenyi-terv 2003 végével a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként Magyarország európai uniós támogatási politikájának egyik fontos pillére lesz.

A tárca honlapján nyilvánosságra hozta a Széchenyi-terv nyertes pályázatai részletes adatait tartalmazó úgynevezett Fehér Könyvet. A Fehér Könyv tartalmazza a nyertes pályázók nevét, a támogatott területet, az elnyert összeget, a pályázatok beérkezésének, valamint a pénz odaítélésének és kifizetésének időpontját.

(MTI)

Ajánlat:

GKM

Korábban:

Takaréklángon a Széchenyi terv
(2002. július 27.)

A Széchenyi tervnek egyelőre vége
(2002. július 13.)