Drágulás a közös pénz miatt

Vágólapra másolva!
Az euró januári bevezetése a hivatalos statisztikák állításai ellenére mégis drágulást hozott a térségben - adott hírt a Világgazdaság az európai fogyasztóvédő szervezetek brüsszeli egyesületének most közreadott jelentéséből, bár a háziasszonyok ezt e nélkül is tudták már.
Vágólapra másolva!

Az idei év első napján megtörtént átállással több mint 300 millió uniós polgár számára egy már három éve létező tény vált kézzelfogható valósággá. Mióta a részt vevő országok valutáinak árfolyamát 1998. december 31-én véglegesen és mozdíthatatlanul összekötötték egymással és az euróval, ezek gyakorlatilag a közös valuta váltópénzeiként működtek.

A drágulás Ausztriában elsősorban a vendéglátóiparban, a lottójátékokban, a parkolási díjakban és az automatáknál jelentkezett, de jól érzékelhető az élelmiszereknél és a fogyasztási cikkeknél is. Az ausztriai panaszok január óta főleg arról szólnak, hogy az addig 10, vagy 20 schillingbe kerülő áru vagy szolgáltatás ára egy, illetve két euró lett, holott a váltó árfolyam 13,76, és a bejelentett áremelések fele éppen ennyit, nevezetesen 37,6 százalékot tett ki.

A brüsszeli jelentés szerint azonban hasonló panaszok érkeztek Görögországból, Írországból, Olaszországból, Hollandiából és Spanyolországból is. Németországban viszont 822 termék árát vizsgálták száz boltban. Kiderült, hogy a cikkek harmada esetében emelkedtek az árak, legfeljebb 39 százalékkal, míg csökkenés mintegy 28 százaléknál mutatkozott, legfeljebb 18 százalékkal.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Elindult az euro
(2002. január 1.)

Az euróárak nem lesznek egységesek
(2001. december 29.)