Változik az adójóváírás összege

Vágólapra másolva!
Az adójóváírás igénybevételével szeptembertől hatezer forinttal is többet kereshet az az alkalmazott, akinek bruttó bére nem haladja meg a havi 116 667 forintot - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A következő hónaptól háromezerről kilencezer forintra emelkedik az adójóváírás, ami 127 750 forintos jövedelemig módosítja a nettó kerestet, igaz a gazdasági napilap számításai szerint 125 ezer forintnál már csak 1500 forinttal fog növekedni a havi bér. Az új szabályozással elméletileg adómentessé válik a minimálbérnek megfelelő összeget keresők jövedelme, bár az első nyolc hónap utáni adót az idén még ki kell fizetniük. Az adójóváírást csak az alkalmazottak vehetik igénybe, az egyéni vállalkozókat nem érinti.

Változik a családi kedvezményről szóló szabályozás is, de ez csak az alacsony jövedelműek esetében vonja maga után a nettó kereset módosulását. Az egy gyermekkel rendelkező családban a havi bruttó 33 334 és 41 665 forint között keresők érezhetnek változást jövedelmükben, nekik ugyanis az idén már nem kell szja-t fizetniük. Kétgyermekes alkalmazottak esetén pedig a havi bruttó 54 167 és 62 500 közötti jövedelemsávban válik a szja-terhelése nullává.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása az MSZP-nek a minimálbér adómentessé tételéről szóló választási ígérete nyomán született. A törvényalkotók ezt az alkalmazottak esetében az adójóváírás összegének emelésével érték el. Az adójóváírás összege a törvény alapján a bér 18 százaléka, de legfeljebb havi kilencezer forint lehet.

Szükségessé vált a gyermekkedvezmények újrafogalmazására is, azzal az indokkal, hogy az adójóváírás emelkedése a gyerekkedvezményt is igénybevevőket ne érintse hátrányosan. A törvénymódosítás ezért a korábbi gyakorlattól eltérően konkrét összegben határozza meg az igénybe vehető összeg nagyságát. Egy eltartott után ez háromezer, két eltartott esetén pedig kétszer négyezer forintot jelent. Három vagy ennél több eltartott esetén fejenként tízezer forint.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Szeptembertől adómentes a minimálbér
(2002. június 14.)