<P class="MsoNormal">Az IMF 30 milliárd dollárt ad Brazíliának

Vágólapra másolva!
Harmincmilliárd dollár kölcsönt folyósít a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Brazíliának - jelentette be szerdán Horst Köhler, az ENSZ szakosított intézményének vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Köhler közlése szerint a dél-amerikai országnak nyújtott kiegészítő pénzügyi támogatás szeptemberben kezdődő programja - amelyet több mint egy hétig tartó washingtoni tárgyalások után hoztak tető alá -15 hónapra szól, s Brazília a pénz 80 százalékát jövőre kaphatja meg.

Az IMF és Brazília hitelmegállapodása (amely a legnagyobb összegű a valutaalap történetében) lehetővé teszi az ország számára előírt valutatartalékok tízmilliárd dollárral való megkurtítását is, amint a valutaalap igazgatósága elfogadja a programot (ezzel gyakorlatilag 40 milliárd dollárral nő Brazília pénzügyi mozgástere).

Az IMV vezérigazgatója kiemelte azt is, hogy brazil meggyőződés szerint is ez a program az ország javát szolgálja, s azt támogatni fogják az elnökválasztásokon induló jelöltek is. (Az IMF már korábban is szükségesnek tartotta a politikai konszenzust a hitelprogram kapcsán, tekintettel az október 6-ra kiírt elnökválasztásokra).

A korábban indított brazíliai IMF-program decemberben jár le, s 15 milliárd dolláros keretéből már csak egymilliárd dollár maradt hátra.

(MTI)