Közel 30 százalékkal esett vissza az idegenforgalom

Vágólapra másolva!
A KSH és az MNB adatai szerint közel 30 százalékkal csökkent az idegenforgalom egyenlege euróban számítva, az év első hat hónapjában 2001 hasonló időszakához képest - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az idegenforgalmi szakemberek szerint a turizmus visszaesésének számos oka van: a Nyugat-Európát is súlytó recesszió vagy a forint egy év alatt bekövetkezett 11-12 százalékos erősödése egyaránt sok turista elmaradását okozta. Az EU tagállamokból érkező vendégek 2,9 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban az év első felében, ami 3 százalékkal marad el a tavalyinál, de ugyanekkora mértékű visszaesés tapasztalható a teljes külföldivendég-forgalomban is.

Nem tett jót az idegenforgalomnak a szezon közepén megrendezett labdarúgó világbajnokság sem, ami potenciális turisták millióit szögezte a tévé elé hosszú heteken keresztül. Az idegenforgalom recessziójának legnagyobb vesztesei az olcsó szálláshelyet kínáló ifjúsági szállások és alsóbb kategóriás szállodák, míg ezzel szemben az ötcsillagos szállodák növelni tudták a forgalmukat. Az év első hat hónapjában a szállodák szobakihasználtsága 42 százalékos volt, ami némileg alacsonyabb a tavalyinál.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Lanyhuló magyar turizmus
(2002. augusztus 9.)