A Vivendi eladja kiadói részlegeit

Vágólapra másolva!
Az új vezérigazgató, Jean-René Fourtou döntése alapján a Vivendi Universal távközlési és médiavállalat eladja minden kiadással foglalkozó vállalkozását - írta pénteken a Le Figaro című francia lap. A vállalatnál nem kommentálták a lapértesülést.
Vágólapra másolva!

Az eladandó értékeket körülbelül 2 milliárd euróra becsülik, és az értékesítésekről legkorábban az igazgatótanács szeptember 25-i értekezletén lehet dönteni. A Vivendi az utóbbi években nagy felvásárlásokkal - köztük a legnagyobbal, a kanadai Seagramhez tartozott amerikai, hollywoodi Universal stúdió- és filmjogvállalkozás megszerzésével - mérhetetlenül felduzzadt és eladósodott, majd az általános világgazdasági lassulás, a hirdetési bevételek visszaesése, a távközlési piac lejtmenete derékba kapta a nehezen küzdő konglomerátumot.

Fourtou vezérigazgató már szerdán közölte, hogy két év alatt 10 milliárd eurónyi részesedést akar eladni. Az korábban is köztudott volt, hogy el akarják adni az amerikai Houghton Mifflin könyvkiadót. amelynek értéke becslés szerint 1,5 milliárd euró. A vezérigazgató szerdán azt mondta, hogy többet remél érte annál a 2,2 milliárd eurónál, amennyiért a Vivendi vette régebben.

A pénteki lapértesülés szerint sorra kerülnek a francia kiadói érdekeltségek is, amelyek körülbelül 450 millió eurót érhetnek, és köztük van a L’Express-L’Expansion hetilapkiadó is. A Financial Times értesülése szerint eddig nyolc ajánlat érkezett a Houghton Mifflin könyvkiadóra, amelyet az elemzők a jelenlegi tőzsdei helyzetben 1,5-1,8 milliárd euróra értékelnek.

A Le Figaro szerint hosszabb távon, háromnegyed éven belül a Vivendi 5 milliárd eurót szedhet be az olasz Telepiu fizetős tévécsatorna eladásából - azt elemzők 1-1,3 milliárd euróra tartják -, a 850 millió eurósra becsült EchoStar részesedésből és a francia Canal Plus fizetőstévé egyes külföldi érdekeltségeinek értékesítéséből.

Kétséges a Vivendi és a Vodafone mobiltelefon-társaság internetszolgáltató vegyesvállalatának, a Vizzavinak a jövője is, miután a Vivendinél közölték, hogy nem adnak pénzt a Vizzavi terjeszkedésére.

(MTI)

Ajánlat:

Vivendi Universal

Korábban:

Egyesültek a Vivendi-csoport cégei
(2002. augusztus 1.)

A Vivendi miatt veszteséges a Philips
(2002. július 16.)