Közel ötödével nőtt az építőipar termelése

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés mértéke 2002 júniusában - munkanaptényezővel kiigazítva - 17,5 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, az előző havinál szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva pedig 3,4 százalékkal alacsonyabb volt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentésében.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva a termelés júniusban 14,4 százalékkal, 2002 első hat hónapjában 22,9 százalékkal emelkedett. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése 2002 júniusában 15,6 százalékkal, az épületgépészeti szerelésé 25,5 százalékkal nőtt.

Az épületek építése 2,7 százalékkal, az egyéb építmények építése jelentősen, 31,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, elsősorban az útépítési munkáknak köszönhetően.

Az év első hat hónapjában valamennyi megyében nőtt a termelés. A legnagyobb mértékben, 57,7 százalékkal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhely szervezetek termelése emelkedett, de jelentős a Hajdú-Bihar és a Bács-Kiskun megyeiszékhely-szervezetek 40 százalék feletti termelésnövekedése is.

Az építőipari vállalkozások 2002 júniusában az egy évvel korábbinál 10,3 százalékkal nagyobb értékben kötöttek új szerződéseket, ezen belül az épületek új szerződéseinek volumene 13,8 százalékkal nőtt. 2002 első hat hónapjában az előző év azonos időszakánál 31,1 százalékkal nagyobb volumen új szerződést kötöttek az építőipari szervezetek.

200 júniusához viszonyítva az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,7 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3,6 százalékkal emelkedtek. Az épít ipari árak az előző hónaphoz viszonyítva változatlanok voltak - derült ki a KSH közleményéből.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Az építőipar várhatóan megőrzi lendületét
(2002. augusztus 9.)

Közel negyedével nőtt az építőipar termelése
(2002. július 19.)

Ajánlat:

KSH

Ingatlan - az Üzleti Negyed melléklete